Pala slovačka vlada zbog evra

Glas Srpske
Pala slovačka vlada zbog evra

BRATISLAVA - Slovački liberali minirali su ratifikaciju novog zaštitnog mehanizma za evro i time blokirali pomoć dužnicima u evrozoni i oborili vladu premijera Ivete Radičove.

Za evrozonu to je samo privremena komplikacija, pošto je lider opozicionih socijalista, bivši premijer Robert Fico, obećao u raspravi da će u sljedećem glasanju, vjerovatno iduće sedmice, njegovi poslanici obezbijediti većinu da sporazum o Evropskog fonda finansijske stabilnosti (EFSF) Slovačka, ipak, ratifikuje. 

Od 17 zemalja evrozone samo parlament Slovačke nije još dao saglasnost za proširenje kreditnih mogućnosti Evropskog fonda finansijske stabilnosti do 440 milijardi evra da bi bila spasena sama ideja zajedničke valute. Potrebno je da svih 17 članica evrozone ratifikuje plan da bi stupio na snagu.
Slovački analitičar Dušan Kerni objašnjava da Slovacima “dolazi otrežnjenje poslije 1.000 dana života sa evrom u novčaniku”.
- Kako smo se radovali, kako smo pozdravljali stupanje u jedinstveni valutni savez EU! Ko bi mogao da pomisli da će se javno mnjenje tako naglo promijeniti. Danas svako pažljivo prati sve što se dešava u Briselu, shvatajući da od rješenja visokih činovnika EU direktno zavisi blagostanje porodice - navodi Kerni.

Njemački kancelar Angela Merkel  rekla je juče da vjeruje da će i Slovačka, koja je odbila plan za proširenje nadležnosti EFSF-a, usvojiti taj dokument do samita EU 23. oktobra.

Ona je upozorila da će dugo potrajati dok se ne riješi dužnička kriza evrozone.

- Pošto su dugovi pravljeni više od deceniju, oni ne mogu da budu riješeni preko noći - rekla je Merkelova.

Austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger kritikovao je Merkelovu i predsjednika Francuske Nikolu Sarkozija zbog pokušaja nametanja svog “dogovora” drugim članicama EU.

-         Apsolutno je neprihvatljivo da Francuska i Njemačka postignu međusobni dogovor kojem poslije moraju da se pridruže svi - istakao je on i podvukao da ne postoji nikakav “ekonomski direktorijum ili diktat i da evrozonu čini 17 zemalja”.

Raste deficit Grčke

Grčko Ministarstvo finansija saopštilo je da je budžetski deficit u devet mjeseci, zaključno sa septembrom, porastao na nešto iznad 15 odsto bruto domaćeg proizvoda na godišnjem nivou.
U saopštenju se navodi da je deficit između januara i septembra iznosio 19,16 milijardi evra prema 16,65 milijardi evra iz istog perioda lani, ali je iznos ipak nešto niži od revidirane prognoze od 19,24 milijarde evra.

Ministarstvo je navelo da su ostvareni prihodi ispod očekivanja zbog toga što je recesija dublja nego što se prvobitno procjenjivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana