Pala proizvodnja obuće i do 30 odsto

Marina Čigoja
Pala proizvodnja obuće i do 30 odsto

BANjA LUKA - Proizvodnja u preduzećima iz tekstilne i kožarsko-obućarske industrije u Republici Srpskoj početkom godine je smanjena, a u pojedinim preduzećima taj pad ide i do 30 odsto.

Direktor preduzeća "Obuća" iz Zvornika Vladimir Mijatović rekao je da je situacija u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji i dalje jako teška, te da se izlaz iz krize još ne nazire.

- U odnosu na isti period prošle godine narudžbe su smanjene i do 30 odsto. S druge strane, troškovi su povećani za oko 20 procenata - kazao je Mijatović.

Dodao je da bi ova godina mogla da bude puno teža za preduzeća iz ove oblasti nego prošla.

- Subvencije od 50 maraka po radniku koje daje Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS slabo pomažu, jer su naši troškovi zaista veliki - kazao je Mijatović čije preduzeće zapošljava oko 300 radnika.

Direktor preduzeća "Škrebić kompani" iz Teslića Dragutin Škrebić kaže da je početak godine uvijek posebno težak za poslovanje, prvenstveno zbog neradnih dana i smanjenja narudžbi. Dodaje da će pravi pokazatelji poslovanja biti uočeni tek krajem aprila ili početkom maja.

- Još uvijek nemamo precizne podatke o poslovanju u protekla dva mjeseca, ali nadamo se da bi ova godina mogla da bude za nijansu bolja od prethodne - kazao je Škrebić.

U preduzećima ističu da trenutno imaju posla, ali da se ekonomska kriza u poslovanju još osjeti.

Direktor preuzeća "Dermal" iz Kotor Varoša Radenko Bubić kazao je da je proizvodnja ovog preduzeća bila značajno smanjena u posljednjem kvartalu prošle godine.

- Početkom godine je standardno smanjena proizvodnja, ali očekujemo da će nastavak godine biti bolji za poslovanje jer je primjetno povećanje narudžbi - kazao je Bubić.

Dodao je da većinu svojih proizvoda izvozi u Njemačku, a da prodaje na domaćem tržištu skoro da i nema.

Ministarstvo

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da bi uskoro trebalo da budu isplaćene subvencije za zaposlene u kožarsko-obućarskoj i tekstilnoj djelatnosti za decembar i podsjetili da je javni poziv za dodjelu ovih subvencija za 2010. godinu već raspisan.

- Rok tekstilcima, kožarima i obućarima za dostavljanje potrebne dokumentacije je 40 dana od posljednjeg dana mjeseca za koji se odobrava subvencija. To znači da je za januar rok za podnošenje dokumentacije otvoren do polovine marta - kazali su u Ministarstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana