Paket za spasavanje evra protivustavan

Glas Srpske
Paket za spasavanje evra protivustavan

BERLIN - Paket mjera za spasavanje evra, koji su usvojile članice Evropske unije, predstavlja grubo kršenje evropskog prava, kao i njemačkog ustava, ocijenili su stručnjaci Centra za evropsku politiku iz Frajburga.

Prema rezultatima studije Centra, koju prenosi dnevnik "Velt", javnost je obmanuta u vezi sa više stavki ovog sporazuma.

- U tekstu odluke o pomoći za spas evra ne pominje se ograničeni period od tri godine, tokom kojeg bi trebalo da na snazi budu ove mjere, već je riječ o vremenski neograničenom funkcionisanju takozvanog "evropskog finansijskog mehanizma" - navodi se u studiji Centra za evropsku politiku.

Mjerama je, navode, Evropska komisija ovlašćena da se zadužuje da bi mogla da daje kredite zemljama članicama koje su u krizi.

- Javnosti je saopšteno da zaduženje Komisije može da iznosi najviše do 60 milijardi evra, a tog detalja nema u tekstu odluke - dodaju istraživači Centra.

U studiji se navodi i da se EU u odluci poziva na "vanredne događaje", jer samo u tom slučaju evropsko pravo dopušta odstupanja od nacionalnog prava koje određuje da svaka zemlja mora sama da garantuje za sopstvene dugove.

Stručnjaci ovog frajburškog Centra, "vanredne okolnosti" ne vide, jer to što je "Grčka izgubila povjerenje na finansijskom tržištu, mora da se pripiše, prije svega, katastrofalnoj budžetskoj situaciji".

Evropsko pravo je prekršeno, smatraju analitičari, i zato što je sa odlukom o paketu mjera za spasavanje evra trebalo da se saglasi i Evropski parlament, što nije bio slučaj.

Zbog svega toga, navode, odluka EU ne ispunjava "osnovne pretpostavke određene evropskim pravom".

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su se u maju o istorijskom planu za stabilizaciju zone evra vrijedan 750 milijardi evra.

Ovim sredstvima pomoglo bi se onim zemljama evrozone koje bi zapale u budžetsko-kreditne teškoće i našle se na udaru finansijskih spekulanata. Ministri finansija EU su odlučili da stvore fond od 500 milijardi evra, a MMF je istovremeno saopštio da stavlja na raspolaganje još 250 milijardi.

Tužbe

Studija Centra za evropsku politiku, kako navodi "Velt", ide na ruku protivnicima mjera za spasavanje evra u vrijeme kada je Saveznom ustavnom sudu već podneseno više tužbi zbog njemačkog učešća u njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana