Padaju rejtinzi evropskih banaka

Glas Srpske
Padaju rejtinzi evropskih banaka

LISABON, LONDON - Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Mudis" snizila je u petak rejtinge devet portugalskih i 12 britanskih banaka.

"Mudis" je smanjio rejtinge britanskih banaka, jer sumnja u snagu vladine podrške tim institucijama.

"Mudis" je saopštio da je za dva podjeljka spustio rejting Kraljevske banke škotske, koja je pod kontrolom države, a za jedan podjelak bonitet Lojds TSB banke, dijela djelimično nacionalizovane Bankarske grupe Lojds.

Za jedan podjeljak je smanjen i rejting poslovanja u Britaniji španske banke Santander.

Analitičari "Mudisa" vjeruju da će britanska vlada nastaviti da daje izvjesnu podršku sistemski značajnim finansijskim institucijama, ali takođe smatraju da će vlada vjerovatno dopustiti da manje institucije propadnu.

"Mudis" je smanjio rejtinge portugalskih banaka zbog povećanog rizika koji prijeti njihovoj imovini.

Povećani rizik posljedica je velike izloženosti tih banaka portugalskom vladinom dugu, kao i julskog smanjenja suverenog rejtinga Portugalije na Ba2 sa negativnim izgledima.

- Ključni razlog za smanjenje rejtinga banaka bilo je pogoršanje stanja njihove finansijske snage - obrazložio je "Mudis", koji je rejtinge portugalskih banaka smanjio za jedan ili dva podjeljka, prenose agencije.

Analitičari "Mudisa" očekuju dalje pogoršanje kvaliteta aktive portugalskih banaka zbog izgleda za slab ekonomski rast i vladinih mjera štednje, kao i zbog problema sa likvidnošću.

Osim toga, "Mudis" je korigovao naniže sa "stabilne" na "negativnu" prognozu dugoročnog rejtinga depozita u stranoj i nacionalnoj valuti "Baa3" banke Inteza.

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, uskoro će objaviti prijedloge za dokapitalizaciju banaka u tom bloku, prije sastanka lidera EU 17. oktobra, izjavio je dobro obaviješteni izvor.

Lideri EU su pod pritiskom investitora da donesu sveobuhvatan plan za spasavanje banaka tog regiona prije samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) 3. i 4. novembra u Kanu.

- Plan za injekciju kapitala u banke EU je u toku - izjavio je predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da bi dokapitalizacija banaka mogla da bude tema razgovora na sastanku sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u nedjelju u Berlinu.

Obama

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je da Evropa mora "brzo da djeluje" da bi se izborila sa dužničkom krizom i istakao da su problemi Starog kontinenta ozbiljna prijetnja za krhku američku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana