Padaju dvije najjače zemlje

Agencije
Padaju dvije najjače zemlje

Pariz, Berlin - Francuska je ušla u recesiju nakon što je u prvom tromesečju tekuće godine zabilježila pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,2 odsto, dok je u isto vrijeme Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježila anemičan rast.

Francuska je u recesiji pošto je njen BDP opao u toku posljednja dva uzastopna kvartala. Francuska vlada je, međutim, potvrdila prognozu rasta od 0,1 odsto za 2013, uprkos negativnom rezultatu u prvom tromesečju, očekujući pozitivni preokret u drugoj polovini godine.

U Francuskoj je rekordna stopa nezaposlenosti i veoma je loše poslovno i potrošačko povjerenje.

Francuska se, uz Njemačku smatra zemljom s najjačom ekonomijom i jednom od najstabilnijih članica Evropske unije.

Međutim, da ni Njemačkoj ne ide najbolje pokazuju podaci da je BDP ove zemlje porastao za samo 0,1 odsto u periodu januar-mart.

Analitičari su očekivali snažniji oporavak od 0,3 odsto poslije usporavanja od 0,7 odsto u posljednjem kvartalu 2012. godine, pokazuju preliminarni podaci njemačke kancelarije za statistiku Destatis, prenose agencije.

- Ekstremno hladni vremenski uslovi su u najvećoj mjeri krivi za slab rast sa početka godine. Prema našim podacima, jedini pozitivni impuls su domaćinstva koja su početkom godine povećala potrošnju - navodi se u saopštenju Destatisa i dodaje da su u oblasti spoljne trgovine, uvoz i izvoz značajno smanjeni.

Za razliku od većine svojih susjeda, Njemačka je bila pošteđena najtežih posljedica dužničke krize, iako je njen rast znatno usporio krajem prošle godine.

Evropska Služba za statistiku (Evrostat) saopštila je juče da je ekonomija evrozone zabilježila pad u šestom kvartalu zaredom, što je najduža recesija od 1995. godine.

U saopštenju se navodi da je ekonomija evrozone u periodu od januara do marta bila smanjena za 0,2 odsto.

Barozo

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da Francuska mora predstaviti pouzdan program strukturnih reformi, jer najnoviji podaci govore da je druga najveća evropska ekonomija skliznula u recesiju.

Barozo je rekao da Francuska mora sprovesti reforme, ukoliko želi da od Evropske unije dobije dodatne dvije godine za svođenje budžetskog deficita na granicu od tri odsto BDP-a, kao što je ranije obećala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana