Pada potražnje za sirovom naftom

Glas Srpske
Pada potražnje za sirovom naftom

LONDON - Potražnja za sirovom naftom u svijetu će ove godine značajno pasti u odnosu na 2008, kao rezultat očekivanja da će usporavanje privrednog rasta dalje smanjivati potrošnju, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenose agencije.

Ta organizacija sa sjedištem u Parizu je još jedna u svijetu koja predviđa pad tražnje "tečnog zlata" u 2009. godini, a svoju raniju prognozu tražnje od 85,3 miliona barela na dan sada je smanjila za 940.000 barela, što je 500.000 barela manje u odnosu na 2008. godinu.

- Prognoza globalne tražnje nafte za 2009. godinu znatno je smanjena zbog rezultata procjene ekonomskih izgleda. Svjetski rast bruto domaćeg proizvoda je prepolovljen na 1,2 odsto, a očekivani pad tražnje nafte prošle i ove godine će biti prvo uzastopno dvogodišnje smanjenje od početka osamdesetih godina - navodi se u izvještaju IEA-e.

U svom prethodnom izvještaju, ta agencija je predviđala da će tražnja nafte u svijetu pasti 2008., a zatim porasti 2009. godine usljed otpornosti zemalja u razvoju.

IEA sada predviđa da će tražnja "tečnog zlata" u Kini ove godine porasti za samo 90.000 barela na dan u odnosu na 2008., kao i da će rast BDP-a u toj zemlji usporiti na 6,5 odsto, što bi bila najniža stopa u posljednjih osam godina.

Cijena nafte na svjetskim berzama u petak je bila različita usljed zabrinutosti zbog slabe potražnje za ovim energentom iz zemalja pogođenih ekonomskom krizom.

Na njujorškoj berzi cijena svijetle sirove nafte veća je za 11 centi i plaća se 35,51 za dolar, dok je u Londonu cijena barela sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora manja za osam centi i iznosi 47,60 dolara.

Analitičari navode da smanjena potražnja za naftom i dalje vlada na svjetskom tržištu.

Cijena sirove nafte 18. decembra prošle godine iznosila je 32,40 dolara po barelu što je najniža cijena od jula 2004. godine. U pokušaju da zaustavi pad cijene nafte OPEK je od septembra smanjio dnevnu kvotu proizvodnje nafte za ukupno 4,2 miliona barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana