Pada potražnja za stanovima

Daliborka Sekulić
Pada potražnja za stanovima

BANjA LUKA - Iako cijene stanova u RS već neko vrijeme miruju, u agencijama za prodaju nekretnina kažu da je potražnja za stanovima i pored stabilnih i nešto nižih cijena, izuzetno slaba.

Većina kupaca, kako objašnjavaju u agencijama, čekalo je 2009. godinu za kupovinu stana, jer su očekivali dalji pad cijena. Ali u novoj godini, ističu u agencijama, umjesto cijena opala je jedino potražnja za stanovima. Prodavci to objašnjavaju zasićenošću tržišta, ali i očekivanjem građana da će u narednom periodu stanovi još više pojeftiniti.

U banjolučkoj agenciji "Sezam" kazali su da nema promjene cijena u objektima koje oni grade, te da je s druge strane potražnja za stanovima izuzetno slaba.

- Kvadrat u stambenom objektu koji gradi naša agencija košta 2.900 maraka i ova cijena je nepromijenjena već duži period. Vjerujem da su cijene nekretnina još uvijek visoke za kupce, pa je i iz tog razloga potražnja za stanovima slaba - kazala je Sanja Kelečević iz agencije "Sezam".

I u agencijama za prodaju nekretnina u Semberiji bilježe manju potražnju za stanovima. U bijeljinskoj agenciji "Krov" ističu da je za kvadrat stana potrebno izdvojiti oko hiljadu i po marka.

- Prodaja je stagnirala iz razloga što je opala potražnja. Cijene su uglavnom ostale iste, a kreću se od hiljadu i po do dvije hiljade maraka - objasnila je suvlasnik agencije "Krov" iz Bijeljine, Stanka Savić.

Direktor agencije za prodaju nekretnina "Senzor" iz Banje Luke Manojlo Popović, rekao je da je u posljednjih mjesec dana vladalo zatišje na tržištu nekretnina, ali je prodaja u novoj godini ponovo krenula.

- Prodaja, iznajmljivanje i zamjena stanova ostali su po starim, prošlogodišnjim cijenama. Kvadrat stana u novogradnji kreće se oko dvije i po do tri hiljade maraka, a cijene kvadrata kod starih stanova iznosi od 1.700 do 2.500 maraka - rekao je Popović. Prema njegovim riječima, prodaja stanova uprkos nepromijenjenim cijenama, ovih dana ponovo je krenula, a promjene cijena, za sada ne očekuje.

- Cijene stanova su u posljednjih godinu dana porasle za u prosjeku hiljadu maraka po kvadratnom metru, a u ovu cijenu uključen je i porez na dodatu vrijednost - istakao je Popović.

Banke

U većini banaka u Srpskoj kažu da u posljednje vrijeme nije bilo pooštravanja kriterijuma za odobravanje stambenih kredita. Ipak, u pojedinim bankama ističu da je potražnja za stambenim kreditima djelimično opala, a razlog za to je, kako navode, očekivanje građana da će nekretnine u narednom periodu pojeftiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana