Pada cijena kafe

Milijana Latinović
Pada cijena kafe

Banjaluka - Izuzetno dobar rod kafe u Brazilu uticaće na smanjenje cijene kafe na svjetskom tržištu, zbog čega pojeftinjenje mogu očekivati i potrošači u BiH.

Svjetski proizvođači tvrde da će Brazil, kao najveći proizvođač i izvoznik kafe, ove godine proizvodnju povećati na oko 52 miliona džakova od po 60 kilograma, za razliku od prošlogodišnjih 43,2 miliona džakova.

Upravo je februar najvažniji period za kafu u Brazilu, jer su već tada vidljive prve prognoze, kakvu berbu u junu očekuju proizvođači kafe. Prosječna cijena kafe na Njujorškoj berzi sirovina, od početka prošle godine pala je za 40 odsto. Na osnovu podataka Zavoda za statistiku RS, u periodu od jula do decembra prošle godine prosječna cijena mljevene kafe po kilogramu niža je za oko 0,13 KM.

Generalni direktor Strateškog poslovnog područja "Kafa Atlantik grupe", u okviru koje posluje i "Grand prom" sa svojim poznatim brendovima "grand kafe", Andrej Bele rekao je da je praksa ove kompanije prilagođavanje cijena potrošačima.

- Ako se obistine prognoze dobre berbe i u zavisnosti od naše dinamike nabavke sirove kafe, koju 80 odsto nabavljamo u zemljama porekla, zavisiće i pozitivno kretanje cena na policama - rekao je Bele.

Direktor "Kafa Gala" Saša Pavičević ističe da je kafa na svjetskom tržištu dostigla gotovo rekordno niske cijene, međutim, glavni dileri koji kafu kupuju direktno u Brazilu neće da obore cijenu.

- Mi, kao mali distributeri smo onda u pat poziciji. Ako uspijemo da nabavljamo po nižoj cijeni svakako će i naša kafa biti jeftinija. Pratićemo konkurenciju na domaćem tržištu - rekao je Pavičević.

U udruženjima potrošača u BiH ističu da je formiranje cijena na tržištu BiH slobodno te da je velika vjerovatnoća da će domaći trgovci i nakon pada svjetske cijene kafe, neko vrijeme zadržati postojeće cijene kako bi ostvarili ekstraprofit.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović ističe da je Srpska, ali i cijela BiH veliki potrošač kafe i da je ritual ispijanja kafe postao tradicija, a domaćinstvo bez kafe gotovo nezamislivo.

- Ako dođe do smanjenja cijena na svjetskom tržištu, sigurno će i naši trgovci korigovati cijene nakon nekog vremena, jer sve funkcioniše na principu ponude i potražnje - rekao je Petrović.

Predsjednik Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić ističe da će postojanje velike konkurencije sigurno uticati na pad cijena kafe.

- Svaki pad cijena zbog povećane proizvodnje sasvim sigurno dobro će doći, a konkurencija jedina dovodi do pada cijene - rekla je Bulićeva.

Ona savjetuje potrošačima da biraju potrebni kvalitet od onih trgovaca koji nude povoljniju cijenu, jer čim padnu cijene na svjetskom tržištu, konkurencija učini da se to bar donekle osjeti i na tržištu BiH.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lani je u ovu zemlju uvezeno 20,8 miliona kilograma sirove kafe, vrijednosti 81,19 miliona KM. U istom periodu na tržište BiH uvezeno je 1,53 miliona kilograma pržene kafe, vrijednosti 14,88 miliona KM.

- Najveće količine sirove kafe uvezene su iz Slovenije, zatim Austrije i Hrvatske, dok je najviše pržene kafe uvezeno iz Italije - rekli su u UIO BiH.

Uvozne dažbine

Shodno zakonskoj regulativi na uvezenu sirovu kafu u BiH plaća se akciza od 1,50 KM po kilogramu, na prženu kafu tri KM, dok je za kilogram ljuski i opni pržene kafe i ostalih proizvoda od kafe akciza 3,50 KM.

Iz UIO BiH ističu da se prilikom uvoza kafe u BiH, pored akcize, plaća i carina od pet odsto za sirovu i 10 odsto za prženu kafu kao i PDV u iznosu od 17 odsto.

Cijene mljevene kafe u RS u drugoj polovini 2015. godine

Mjesec  cijena (KM/kg)

jul     12,38

avgust    12,55

septembar  12,45

oktobar   12,25

novembar   12,39

decembar   12,15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana