Pad zarade za 64 odsto

N. L.
Pad zarade za 64 odsto

BANjALUKA - Vrijednost građevinskih radova, koje su obavile firme iz Republike Srpske u inostranstvu, u trećem tromjesečju iznosila je oko tri miliona maraka, što je za 64 odsto manje u odnosu na isti period lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

- Vrijednost izvršenih radova u trećem u odnosu na drugo tromjesečje manja je za 27 odsto - navedeno je u izvještaju Zavoda.

Dodaje se da vrijednost novih ugovora u trećem tromjesečju iznosi oko 4,5 miliona maraka, što je za 42,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano prema državama, najveća vrijednost radova od 1,23 miliona maraka zabilježena je u visokogradnji u Njemačkoj, a na poslovima u inostranstvu prosječno je bilo angažovano 329 radnika.
Sekretar Udruženja građevinarstva, industrije građevinskog materijala, stambeno-komunalne i uslužne djelatnosti u Privrednoj komori Republike Srpske Stanko Ivaštanin istakao je da RS nema većih preduzeća koja bi mogla da se takmiče na međunarodnim tenderima te da je to jedan od razloga manje vrijednosti izvršenih građevinskih radova u inostranstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana