Pad za deset odsto

Glas Srpske
Pad za deset odsto

ŽENEVA - Azija predvodi oporavak globalne trgovine, ali će ova privredna grana oslabiti za deset odsto tokom ove godine, saopštila je Svjetska trgovinska organizacija (STO), prenijela je Srna.

Prognozom STO za 2009. godinu potvrđeni su komentari generalnog direktora ove organizacija Paskala Lamija u intervjuu koji je dao u junu, kada je revidirao prethodnu procjenu o padu za devet odsto.

U izvještaju STO navodi se da trgovinski pad počinje da usporava.
- Naši podaci pokazuju da azijske zemlje predvode oporavak globalne trgovine - rekao je Lami na konferenciji za novinare u Singapuru, gdje učestvuje u radu sastanka Organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.
On je dodao da je suviše rano da se kaže da li mjere koje su preduzete za podsticanje trgovine daju rezultate.
STO navodi da je udio zemalja u razvoju u globalnoj trgovini u 2008. godini porastao na rekordnih 38 odsto.
Njemačka je u prošloj godini zadržala poziciju najvećeg svjetskog izvoznika robe, sa prometom od 1,47 triliona dolara, čime je neznatno premašila kineski izvoz vrijedan 1,43 triliona dolara.

Ukupna vrijednost izvoza robe u svijetu porasla je prošle godine za 15 odsto u nominalnom izrazu, na 15.780 milijardi dolara, dok je vrijednost izvoza usluga povećana 11 odsto, na 3.730 milijardi dolara.  

Uvoznici

Sjedinjene Američke Države bile su najveći uvoznik, sa 2.170 milijardi dolara uvezene robe, ili 13,2 odsto ukupne vrijednosti. Na drugom je mjestu Njemačka sa udjelom u ukupnom uvozu od 7,3 odsto, ili 1.210 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana