Pad inflacije u drugoj polovini 2011.

Glas Srpske
Pad inflacije u drugoj polovini 2011.

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je juče da se pad inflacije u Srbiji može očekivati od jula ove godine, kao i da će inflatorna stopa zavisiti od kretanja cijena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, cijene energenata i cijena pod kontrolom države, prenio je Tanjug.

- Statistički posmatrano, pad inflacije na međugodišnjem nivou, može se realno očekivati tek kada prođe prvih nekoliko meseci, s obzirom na to da smo u prvom delu 2010. imali niske mesečne stope inflacije - ukazao je Šoškić.

On je precizirao da će se pad cijena, međugodišnje mjereno, javiti onih mjeseci kada se prošle godine dogodio inflatorni udar na strani hrane, odnosno u julu, avgustu i do kraja godine.
- Ono što smo imali prošle godine, to je cenovni šok na strani hrane, koji još uvek postoji, ne samo kod nas nego i u svetskim razmerama i definitivno utiče na kretanje inflacije u našoj zemlji. Pošto 37,8 odsto indeksa potrošačkih cena, kojim merimo inflaciju, potiče od hrane i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, otuda je kretanje na tom tržišnom segmentu izuzetno važno za kretanje ukupne inflacije u Srbiji - istakao je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana