Pad industrijske proizvodnje i izvoza

Marina Čigoja
Pad industrijske proizvodnje i izvoza

Banjaluka - Industrijska proizvodnja ostvarena u Republici Srpskoj za sedam mjeseci ove godine manja je za 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Industrijska proizvodnja ostvarena u julu 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec manja je za 6,9 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini manja za 8,4 odsto.

Proizvodnja ostvarena u julu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine manja je za 13,4 odsto.

Najveći pad od 6,5 odsto zabilježen je u prerađivačkoj industriji, pad u oblasti vađenja ruda i kamena iznosio je pet odsto, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i vodom zabilježen pad od 4,6 odsto.

S druge strane, spoljnotrgovinski deficit RS za sedam mjeseci ove godine iznosio je 1,17 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,4 odsto.

Obim robne razmjene RS sa inostranstvom u ovom periodu iznosio je 3,9 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,3 milijarde, a na uvoz 2,5 milijardi maraka.

Izvoz je za sedam mjeseci ove godine smanjen za 3,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz povećan za 1,5 odsto.

U izvozu najviše učestvuju Italija, Srbija i Hrvatska, dok u strukturi uvoza najviše učestvuju Rusija, Srbija i Italija.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović kaže da je ove godine vidljivo pogoršanje privrednih aktivnosti u odnosu na prethodnu.

- Sigurno je da će se do kraja godine taj trend nastaviti tako da očekujem da ćemo u ovoj godini imati stagnaciju privrednog rasta ili neki blagi minus. Evidentno je od početka godine da imamo pad svih aktivnosti. Prije svega, imamo problem sa izvozom na koji mi ne možemo značajnije uticati. Naši izvoznici se ponašaju slično kao i ranije, ali oni najviše izvoze u EU u kojoj je kriza sve prisutnija, pa je to razlog pada izvoza - naglasio je Todorović.

S druge strane, on ističe da sa svih nivoa vlasti u BiH postoji deklarativna podrška privredi, ali da ona u stvarnosti izostaje.

- Postoje blage naznake da se ide prema privredi, ali to je toliko sitno da ne može značajnije popraviti ukupno stanje. Takođe, činjenica je da smo mi mala i slaba ekonomija, a kriza najlakše utiče na slabe ekonomije, što se u posljednjih nekoliko godina i pokazalo - naglasio je Todorović.

Zaposleni u industriji

Prema podacima Zavoda za statistiku, u julu je broj zaposlenih u industriji u Srpskoj u odnosu na jun bio veći za 0,5 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine taj broj je manji za 1,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana