Pad evra u odnosu na dolar i jen

Glas Srpske
Pad evra u odnosu na dolar i jen

FRANKFURT - Prošle sedmice evro je oslabio u odnosu na američku i japansku valutu, poslije izjava predsjednika Evropske centralne banke Žan Klod Trišea, koje su izazvale nesigurnost ulagača u vezi s budućim smjerom monetarno-kreditne politike Evropske centralne banke.

U govoru u Tokiju, on je izjavio je da bi Evropska centralna banka sljedećeg mjeseca na sastanku Savjeta za monetarnu politiku mogla objaviti nekonvencionalne monetarne mjere.

Kurs evra prema američkoj valuti pao je prošle sedmice 0,7 odsto, na 1,3043 dolara, a u jednom je trenutku zaronio i na 1,3019 dolara, najniži nivo u mjesec dana. Evro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, i to za 1,8 odsto, pa je njegova cijena zaronila na 129,35 jena.

Evro su pogodili i najnoviji privredni  pokazatelji, pri čemu ponajviše onaj o padu industrijske proizvodnje za 2,3 odsto u februaru i u odnosu na januar, dok je na godišnjem nivou industrijska proizvodnja pala za 18,4 odsto, što je njen najveći pad od početka praćenja tih podataka 1990. godine.

Osim toga, Eurostat je objavio da je inflacija u evrozoni u martu pala na 0,6 odsto, najniži nivo od početka praćenja inflacije u evrozoni 1996. godine.

Nastavljeno slabljenje aktivnosti i smanjenje inflacijskih pritisaka povećavaju mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike u evrozoni, pri čemu većina analitičara očekuje da će Evropska centralna banka sniziti ključnu kamatu na 1,0 odsto, sa trenutnih 1,25 odsto.

Pad švajcarskog franka  

Prošle sedmice prema evru i dolaru oštro je pao kurs švajcarskog franka poslije objave Evropske centralne banke da je spremna da interveniše u slučaju jačanja franka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana