Pad eksploatacije rude i kamena

Marina Čigoja
Pad eksploatacije rude i kamena

BANjA LUKA - Obim proizvodnje u sektoru rudarstva u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine povećan je kod proizvodnje uglja za 3,7 odsto, dok je eksploatacija ruda i kamena, zbog pada potražnje, smanjena za 14,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju RS Borislav Adamović istakao je da trenutni nivo proizvodnje u sektoru rudarstva može odgovoriti svim zahtjevima za obezbjeđenje potrebnih količina mineralnih sirovina.

- Trenutno potražnja za rudama metala, obojenih metala i tehničkog građevinskog kamena je smanjena što je uticalo na proizvodnju u rudnicima - istakao je Adamović.

Dodao je da se eksploatacija uglja odvija prema planovima i da je čak i nešto veća od plana.

- Najveću proizvodnju ostvarili su oni rudnici kod kojih su instalirani najveći proizvodni kapaciteti, a to su Ugljevik i Gacko - naglasio je Adamović.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da proizvodnja uglja za period januar-septembar 2009. godine iznosi 2.894.850 tona, što je za 6,42 odsto više od plana i u skladu je sa potrebama termoelektrana.

- Proizvodnja otkrivke za devet mjeseci ove godine iznosi  11.745.550 kubnih metara čvrste mase, što je za 3,65 odsto više od plana, a za 12,68  odsto više u odnosu na isti period 2008. godine - ističu u Ministarstvu.

Rukovodilac rudnika Ugljevik Relja Dragić kazao je da 98 odsto proizvedenog uglja ovog rudnika ide za potrebe termoelektrane, a dva do tri odsto namijenjeno je za u komercijalnu prodaju.

- Krajem ovog mjeseca proizvodnja otkrivke bilježi znatan rast, kao i proizvodnja uglja koja je povećana za deset odsto u odnosu na planiranu proizvodnju - istakao je Dragić i dodao da je ove godine proizvedeno 1.780.000 tona uglja.

U odnosu na prošlu godinu, proizvodnja rudnika Ugljevik, prema njegovim riječima, povećana za dva odsto.

Planovi

Relja Dragić je rekao da su proizvodni planovi rudnika za iduću godinu nešto manji, s obzirom na to da je za 2010. godinu i planirana rekonstrukcija termoelektrane Ugljevik koja će trajati tri mjeseca, tako da će i potreba za ugljem biti manja nego inače.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana