Pad BDP u Srbiji 4,8 odsto

Glas Srpske
Pad BDP u Srbiji 4,8 odsto

BEOGRAD - Srbija će u 2009. godini zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 odsto, ocijenili su analitičari italijanske bankarske grupacije Unikredit.

Prema navodima studije o uticaju svjetske ekonomske krize na privredu i bankarstvo u centralnoj i istočnoj Evropi, u 2010. godini Srbiju očekuje usporavanje pada BDP-a 0,7 odsto, dok bi u 2011. godini trabalo da bude zabilježen rast od 1,3 procenata.

Ekonomisti Unikredit banke, koja posluje i u Srbiji, ocijenili su da se vide pozitivni signali koji daju nadu za oporavak svjetske privrede, što će pogurati i oporavak u srednjoj i istočnoj Evropi. Nakon značajnog smanjenja ekonomskih aktivnosti u 2009. godini, sa padom BDP-a od 5,5 odsto u centralnoj i istočnoj Evropi, naveli su, u regionu se očekuje se rast BDP-a od 1,1 odsto u 2010. godini.

- To je pozitivan signal, ali je taj rast ipak ispod potencijala regiona centralne i istočne Evrope - naveli su analitičari Unikredit banke i dodali da se očekuju značajno različiti rezultati privreda pojedinih zemalja regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana