Ovo je najskuplji brend na svijetu

Tanjug
Ovo je najskuplji brend na svijetu

Djed Mraz je najskuplji brend na svijetu, ocijenila je britanska agencija Brend Fajnens.

Prema ocijeni ove agencije, Djeda Mraz bi kao brend vrijedeo 1.162 milijardi evra, oko tri puta više od kompanije Epl, čija se vrijednost kreće oko 366 milijardi evra, prenio je list "Figaro".

Lik dugobradog i bjelobradog starca obučenog u crvenobelo odijelo osmišljen još u 19. vijeku, kao brend bio bi pet puta skuplji od Koka-kole, čija je vrijednost na berzama 200,9 milijardi evra.

"Djed Mraz je brend broj jedan u svijetu", smatra Dejvid Hej direktor britanske agencije koja je za procjenu vrednosti brenda koristila ekonomski učinak Djeda Mraza u turističkom, trgovinskom i u ugostiteljskom sektoru.

Neosporno je da je Djed Mraz poznata ličnost najveće vrijednosti u svijetu, i nije ni čudo što brendovi kao što su Koka-kola, Folksvagen ili KFC pokušavaju da se približe njegovoj poplurarnosti.

Kad je riječ o poznatim ličnostima, fudbaler Dejvid Bekam je, poslije najavljenog povlačenja sa fudbalskih terena u maju ove godine, na osnovu raznih ugovora za reklamiranje robnih marki zaradio 35,5 miliona evra, a očekuje se da bi ta vrijednost mogla dostići 363,2 miliona evra.

Procijenjuje se da je rođenje naslijednika britanske krune u julu ove godine princa Džordža, britanskoj ekonomiji donijelo 581,2 miliona evra.

Lik veselog djeda u crvenom kostimu krajem svake godine uđe u naše domove na najrazličtije načine. Međutim, malo njih zna kako je zapravo nastao Djeda Mra a naročito ko je bio njegov predak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana