Ove godine uloženo 800 miliona evra

Glas Srpske
Ove godine uloženo 800 miliona evra

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da je Srbija za osam mjeseci ove godine privukla 800 miliona evra stranih direktnih investicija, iako nije bilo nekih većih privatizacionih transakcija.

Đelić je juče u Beogradu, obraćajući se učesnicima desetog srpskog Ekonomskog samita, rekao da su pred Srbijom mnogobrojne strukturne reforme i otvaranje tržišta.

- Zbog toga se i prodaje većinski paket u "Telekomu Srbija" - rekao je Đelić i ukazao da će prioritet države u idućem periodu biti suočavanje sa problemom nezaposlenosti, koja je dostigla skoro 20 odsto.

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da je suzbijanje privrednog i organizovanog finansijskog kriminala, korupcije i pranja novca od vrhunskog značaja za povjerenje investitora i razvoj srpske privrede, a policija je posvećena stvaranju povoljne klime za rad i poslovanje u zemlji.

On je dodao da su izgradnja pravne države i vladavina prava preduslovi za dalji privredni razvoj, rast investicija i realizaciju velikih projekata i da je Vlada Srbije odlučna da ih efikasno ispuni.

- U posljednje dvije godine otkriveno je ukupno 18 organizovanih kriminalnih grupa sa 309 članova koje su vršile zloupotrebe u postupku javnih nabavki, invalidskog osiguranja, prometa akciznih proizvoda, dodeli državnih investicionih sredstava, te plaćanja javnih prihoda - rekao je Dačić, prenio je Tanjug.

On je dodao da su svojim djelovanjem ova lica nanijela materijalnu štetu veću od 700 miliona dinara.

Predsjednik grčke "Comokos grupe", koja je jedan od organizatora Ekonomskog samita, Simeon Comokos ocijenio je da je Srbija sada u boljem poslovnom i političkom ambijentu nego u protekloj deceniji.

- Oporavak srpske privrede može da se očekuje ove i iduće godine, a pozitivno je i to što su Srbiji otvorena vrata ka EU - rekao je grčki biznismen.

Dvodnevni Ekonomski samit Srbije održava se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Savjeta stranih investitora, a na njemu učestvuje više od 30 govornika i 150 gostiju.

"Telekom Srbija"

Božidar Đelić je kazao da grčka firma OTE, koja je vlasnik 20 odsto akcija "Telekoma Srbija", može slobodno da odluči da li će prodati svoje akcije ili zadržati vlasništvo u "Telekomu".

- Ako OTE odluči da proda svoje akcije, država će prodati 37 odsto akcija, a u slučaju da OTE odustane od toga, Srbija će prodati 51 odsto akcija - rekao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana