Ove godine odjavljena 593 obveznika manje

Marijana Miljić
Ove godine odjavljena 593 obveznika manje

BANjALUKA - U Poreskoj upravi Republike Srpske od početka godine deregistrovano je 3.340 poreskih obveznika, što je za 593 manje nego u istom periodu lani, kada su odjavljena 3.933 obveznika.

Prema podacima Poreske uprave RS (PURS), najviše obveznika deregistrovano je u Banjaluci i to 1.624.

- U istom periodu prošle godine u Banjaluci je odjavljeno 2.025 obveznika. Po broju deregistrovanih obveznika slijedi Bijeljina sa 628, dok su u Prijedoru ove godine u odnosu na prošlu odjavljena 123 poreska obveznika manje - kazali su u PURS-u.

Dodali su da je u ovoj godini najviše deregistracija zabilježeno u preduzetničkoj djelatnosti, njih 1.703, dok su u oblasti popravke motornih vozila, motocikala i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo deregistrovana 584 poreska obveznika.

- U oblasti izgradnje objekata niskogradnje ove godine, kao ni prošle nije deregistrovan nijedan poreski obveznik, kao ni u oblasti privatnih domaćinstava za zaposlenim licima. Po jedan obveznik odjavljen je u sektoru ribarstva, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom - rekli su u PURS-u.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS kažu da odjavljivanje manjeg broja poreskih obveznika govori u prilog tome da se poslovni ambijent u Srpskoj ove godine drastično poboljšao.

- Svjetska ekonomska kriza je tokom 2009. godine imala najveći uticaj na poslovne subjekte u Srpskoj - rekli su u Agenciji.

Predsjednik sekcije za lokalni razvoj u Udruženju ekonomista Republike Srpske "SWOT" Bojan Jojić kaže da manji broj deregistrovanih poreskih obveznika pokazuje da je stanje u privredi, kao i opšta situacija u Republici Srpskoj bolja nego lani.

- Smanjenje broja deregistrovanih poreskih obveznika pokazuje da je ekonomska kriza iza Republike Srpske - kazao je Jojić i dodao da je u većini opština približno isti broj prijavljenih i odjavljenih obveznika.

Jojić je naglasio da će u Srpskoj u budućem periodu poslovni ambijent biti još povoljniji, te da će više privrednih subjekata prijavljivati nego odjavljivati svoju djelatnost.

Preduzetnici

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske kažu da je broj deregistrovanih poreskih obveznika iz oblasti preduzetništva u svim opštinama Srpske povećan. Dodaju da se preduzetničke djelatnosti najbrže "bude", odnosno osnivaju, ali se i najbrže gase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana