Ovako izgleda siromašan Švajcarac

Tanjug
Ovako izgleda siromašan Švajcarac

Bern - Prosečan siromašan Švajcarac ima između 25 i 49 godina, gojazan je, porijeklom nije iz EU, živi u porodici sa samohranim roditeljom i ima samo osnovno obrazovanje.

 

Ovo su, naime, rezultati studije konsultantske kuće Intrum Justitia.

Federalani biro za statistiku Švajcarske (OFS) u najnovijem izvještaju navodi da 20 odsto Švajcaraca ne može sebi da priušti nepredviđene troškove veće od 2.500 franaka, dok svakom osmom preti siromaštvo, prenio je švajcarski list 24 sata.

Ugroženim od siromaštva se smatra osoba koja nema finasijska sredstva kako bi došla da materijalnih dobara i neophodnih usluga kako bi vodila socijalno interisan život.

U Švajcarskoj je, prema podacima posljednjeg popisa iz 2012, na ivici siromaštvo bilo 590.000 građana ili 7,2 odsto populacije.

Oko 268.000 ljudi sa najnižim zaradama u Švajcarskoj rade uglavnom u frizerskim salonima (oko 52 odsto), u hotelima i restoranima (38 odsto) i u trgovinama (20 odsto). U ovim granama zaposleni su uglavnom radnici stranog porijekla.

U studiji konsultantske kuće HUG objavljenoj 2013. se navodi da osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem manjim od 3.000 franaka mjesečno imaju tri puta veću šansu da budu debeli nego osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem iznad 13.000 franaka.

U odnosu na susjedne zemlje, Švajcarska ostaje relativno malo pogođena siromaštvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana