Otvoreno novo postrojenje Rafinerije vrijedno 13 miliona evra

nezavisne.com, Foto J. Đurđević
Otvoreno novo postrojenje Rafinerije vrijedno 13 miliona evra

MODRIČA - U Rafineriji ulja Modriča u petak je svečano otvoren novi blending centar, odnosno postrojenje za proizvodnju motornih i industrijskih ulja, u koje je uloženo više od 13 miliona evra.

Novi pogon pustili su u rad Jevgenij Kocnjev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Kocnjev je istakao da je u izgradnji ovog automatizovanog postrojenja, koja je trajala dvije godine, učestvovalo više od 20 kompanija različitih izvođača radova, većinom iz BiH.

Prema njegovim riječima, najveći dio opreme instalirala je francuska firma ABB, koja je svjetski lider u ovoj oblasti.

"Investicija u novo postrojenje omogućiće Rafineriji da godišnje proizvede od 14.000 do 16.000 tona motornih ulja, kao i od 60.000 do 65.000 tona baznih ulja i parafina visokog kvaliteta", rekao je Kocnjev.

Kocnjev je istakao da će u postrojenju biti zaposleni mladi inženjeri koji su ranije zaposleni u Rafineriji, koji će ubuduće obučavati nove radnike. On je uručio zahvalnice predstavnicima firmi koje su učestvovale u izgradnji postrojenja.

Omar Kovač, direktor za razvoj i istraživanje Rafinerije ulja Modriča, istakao je da je prednost novog blending centra u vrhunskom kvalitetu proizvodnje, kraćem proizvodnom procesu, velikom kapacitetu i visokom stepenu ekološke zaštite.

"Postrojenje se sastoji od dvije proizvodne linije. Kapacitet proizvodne linije ABB je jedna do deset tona ulja na sat, a druge linije SBB preko 30 tona sa sat", precizirao je Kovač.

On je istakao da će s prijemom novog postrojenja biti omogućeno proširenje palete proizvoda ulja Rafinerije.

Đokić je istakao da je otvaranje novog blending centra jedan u nizu dobrih investicionih projekata u Republici Srpskoj.

"'Nestro grupacija' od 2007. godine ima konstantan rast investiranja u svoje proizvodne kapacitete. Investicija vrijedna 13 miliona evra značajna je ne samo za RS i za BiH, nego i za cijeli region, ali i za opštinu Modriča, kao i za sigurnost zaposlenih u Rafineriji", istakao je on. Inače, Rafinerija ulja Modriča trenutno zapošljava 500 radnika, većinom iz opštine Modriča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana