Otvoreno 575 novih radnji u Banjaluci

V. P.
Otvoreno 575 novih radnji u Banjaluci

Banjaluka - Na području grada Banjaluke od početka ove godine izdato je 575 odobrenja za rad samostalnim preduzetnicima, dok je prestanak rada prijavilo njih 424.

U Gradskoj upravi Banjaluke rekli su da je razlika ove godine između broja prijavljenih i odjavljenih preduzetnika mnogo bolja nega lani.

- Odobrenje za rad lani je izdato za 710 preduzetnika, a prestanak rada prijavilo je njih 714 - naveli su u Gradskoj upravi. Dodali su da nisu svi samostalni preduzetnici ispunili zakonsku obavezu usklađivanja sa novim Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

- Ovim zakonom je predviđeno da svi privatnici imaju jedinstvenu oznaku djelatnosti - samostalni preduzetnik (SP), koja će zamijeniti dosadašnje oznake samostalna trgovačka radnja (STR) i samostalna ugostiteljska radnja (SUR) - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da je usklađivanje djelatnosti obavilo 3.700 preduzetnika u 2012. i 2013. godini.

Naglasili su da ovu obavezu nije ispunilo 678 preduzetnika i dodali da su oni krajem 2013. godine brisani iz registra.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić rekao je da se 90 odsto novootvorenih, ali i zatvorenih samostalnih preduzetnika, pored ugostiteljstva, bavi trgovinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana