Otvorene fabrike namještaja i briketa

Sreten Mitrović
Otvorene fabrike namještaja i briketa

ROGATICA - Privatno preduzeće "Drvolik" otvorilo je juče u Rogatici fabriku za proizvodnju namještaja, te fabriku za proizvodnju drvnih briketa i paleta, u čije je renoviranje i opremanje uloženo više od dva miliona evra.

Fabrike je povodom Preobraženja Gospodnjeg, Dana i krsne slave opštine Rogatica, u rad pustio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović.

Vlasnik preduzeća "Drvolik" Miladin Pandurević rekao je da se radi o potpuno novim proizvodnim kapacitetima.

- Pogoni fabrika imaju preko sedam hiljada kvadratnih metara proizvodnog prostora u objektima kruga bivše auto-baze "Tehnotransa", koju je "Drvolik" kupio prošle godine. Za renoviranje objekta i kupovinu savremene opreme utrošeno je više od miliona evra - rekao je Pandurević.

On je istakao da je u renoviranje i opremanje fabrika preduzeće "Drvolik" učestvovalo sa oko 50 odsto sredstava, dok su ostala sredstva obezbijeđena iz kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i poslovnih banaka.

Uz postojećih 220 radnika, dodaje Pandurević, koji će i dalje raditi u fabrici građevinske stolarije, u novootvorenim fabrikama do kraja godine planirano je zapošljavanje još 100 radnika drvoprerađivačke struke.

- Fabrika namještaja proizvodiće američke plakare, ormare, kupatilski i kancelarijski namještaj, za već ugovoreno inostrano tržište. Fabrika briketa u proizvodnji će koristiti drvni otpad svojih fabrika i svih drugih drvoprerađivača na području opštine i regije - rekao je Pandurević.

Ističe da će dnevni kapacitet fabrike briketa biti 50 tona drvnih prerađevina, te da će raditi u tri smjene.

- Za brikete je već sklopljen petogodišnji ugovor sa ino-kupcima o otkupu svih proizvedenih količina - kazao je Pandurević.

Plan

Direktor "Drvolika" Radomir Ćućula kazao je da im je plan da u ovoj godini proizvedu 84.000 otvora vrata i prozora. Većina proizvoda, dodaje, plasiraće se na tržište Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije, a očekuje se i početak saradnje sa firmama iz Rusije i Italije. 

                                                                                                                                   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana