Otvoren sajam privrede u Mostaru

Agencije, Foto Bljesak
Otvoren sajam privrede u Mostaru

Mostar - Međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2015", jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji, svečano je danas otvoren na prostoru Slobodne zone Hercegovina.

Sajam, koji će trajati do 18. aprila, otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, istakavši važnost te manifestacije.

"Zadovoljstvo mi je što je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, a prihvatili smo ga iz dva razloga. Jedan je taj što je Mostarski sajam najozbiljnija privredna manifestacija u BiH koja uprkos godinama krize okuplja veliki broj izlagača, a drugi razlog je što se ova manifestacija održava u Mostaru. Ovaj grad mora postati mjesto koje to zaslužuje, a to je da bude jedan od ključnih gradova u BiH i po ekonomskom i po kulturnom životu", kazao je Ivanić.

Napomenuo je da se svi u BiH moraju baviti privredom više nego do sada, te da vlast mora stvoriti povoljnije poslovno okruženje, smanjiti poreze i stvoriti pretpostavke za zapošljavanje mladih ljudi.

Na ovogodišnjem, 18. po redu sajmu, na oko 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagaće 750 izlagača iz dvadesetak država iz BiH i svijeta. Sajamski partner je Tajvan, daleka istočna zemlja s velikim privrednim potencijalom.

Poseban predstavnik Tajvana Tao Ven-lung kazao je prilikom otvorenja kako je izuzetna čast što je Tajvan partner Mostarskog sajma, istakavši kako 18 firmi iz te zemlje sudjeluje na ovogodišnjoj privrednoj manifestaciji.

Dodao je da, uprkos tome što privredna razmjena BiH i Tajvana svake godine raste, ima još puno prostora za još jači i brži rast.

"Kako BiH gleda i na istok, nadamo se da Tajvan može biti njen vodič za to tržište", rekao je Tao Ven-lung.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, te drugi visoki državni službenici, kao i predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Potom je zamjenik predsjednika Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio podsajamsku manifestacije Sajam drvne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana