Otvoren pogon Hendi pet za proizvodnju PET ambalaže

SRNA
Otvoren pogon Hendi pet za proizvodnju PET ambalaže

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović otvorili su u naselju Trn pogon holandske kompanije "Hendi pet" za proizvodnju PET ambalaže, u kojem će uglavnom raditi lica sa invaliditetom.

Đokić je rekao da je Vlada iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom izdvojila 76.000 KM za pomoć ovom pogonu u kojem će raditi 32 radnika.

On je dodao da iza ovog projekta stoji ogromna volja i želja holandskih investitora da se uspije, izrazivši zahvalnost što su odabrali Republiku Srpsku i opštinu Laktaši za pokretanje pogona.

"Ovo je dobar primjer saradnje Republike Srpske sa inostranim partnerima i nadogradnja iskustva holandskih investitora koji su već nastupali u BiH", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Vlada i resorno ministarstvo biće na raspolaganju holandskim partnerima i sa njima će u narednom periodu razgovarati i o dodatnim idejama u vezi sa ovim projektom.

Topolović je rekao da su holandski investitori pokazali veliku humanost, što je od izuzetnog značaja za ovu lokalnu zajednicu koja, zajedno sa Vladom, čini nadljudske napore kako bi obezbijedila nova radna mjesta.

On je najavio da će opština Laktaši pružiti svu potrebnu podršku holandskim investitorima.

Predstavnik kompanije "Hendi pet" Tejo Tobej rekao je da će na početku proizvodni program biti fokusiran na prehrambenu industriju, ali da je u planu i proizvodnja ambalaže za farmaceutsku industriju.

"Našli smo odgovarajuće ljude, mašine i posao koji je cijenjen i koji će zaposlenima donijeti mnogo", naglasio je Tobej.

On je izrazio očekivanje da će PET ambalaža, koju budu proizvodili, pronaći svoje tržište.

"Potrebni su nam svi kapaciteti da se naš san ostvari, jer ako se to desi onda gradimo primjer i za ostale strane ulagače", rekao je Tobej.

U pogonu "Hendi peta" većinu zaposlenih činiće ratni vojni invalidi, demobilisani borci i djeca iz porodica poginulih boraca, a investitori su se ugovorom odrekli dividendi u prvih 10 godina radi stabilizacije i širenja djelatnosti, te stvaranja dodatnih radnih mjesta za lica sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana