Otvoren pacifički naftni terminal

Glas Srpske
Otvoren pacifički naftni terminal

KOZIMO - Premijer Ruske Federacije Vladimir Putin otvorio je juče novi pacifički naftni terminal u dalekoistočnoj luci Kozimo, koji će predstavljati ključnu kapiju za izvoz ruskih energenata na azijska tržišta.

Na terminalu dalekoistočne luke Kozimo, Putin je pritiskom na dugme pokrenuo punjenje ruskog tankera koji će Tihim okeanom krenuti za Hongkong, javile su agencije.

On je rekao da je dvije milijarde dolara vrijedan naftni terminal Kozimo strateški projekat za Rusiju.

- Na ovaj način, omogućeno nam je da uđemo na rastuća tržišta azijsko-pacifičkog regiona - kazao je Putin i dodao da je Rusija odlučila da proširi svoj energetski izvoz, koji je do sada bio usmjeren uglavnom na Evropu.

- Ovo je veliki novogodišnji poklon za Rusiju. Radnici na Kozimu napravili su "grandiozan" posao - istakao je Putin.

Kozimo je glava stanica novog naftovoda koji će dopremati petrolej sa ogromnih nalazišta u istočnom Sibiru.

Prvih 2.750 kilometara naftovoda koji povezuju sibirski Tajšet sa Skovorodinom, blizu granice sa Kinom, završen je prošlog mjeseca, ali će izvoz početi tek 2011. godine poslije povezivanja sistema naftovoda dviju susjednih država.

Naftovod Tajšet - Skovorodino koštao je 12 milijardi dolara i završen je zahvaljujući ugovoru sa Kinom koja je početkom prošle godine dala zajam od 25 milijardi dolara ruskim državnim energetskim kompanijama u zamjenu za isporuke nafte u sljedećih 20 godina.

Druga faza od Skovorodina do Kozima, 2.100 kilometara na istok, još se gradi i do završetka 2012. godine nafta će do luke biti prevožena vozom.

Gas

Premijer Ukrajine Julija Timošenko najavila je da će Ukrajina početkom januara 2010. u potpunosti isplatiti ruski prirodni gas isporučen tokom decembra. Ona je negirala optužbe ruskog gasnog giganta "Gasproma" da je Kijev suočen sa problemima isplate za decembarske isporuke zemnog gasa. Timošenko je naglasila da regionalne kompanije za distribuciju gasa ne ispunjavaju svoje obaveze i bave se uništavanjem sistema za snabdijevanje tim energentom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana