Otvoren Jahorina ekonomski forum: Zapadni Balkan tržište budućnosti

GS
Otvoren Jahorina ekonomski forum: Zapadni Balkan tržište budućnosti

JAHORINA - Sedmi Jahorina ekonomski forum svečano je danas otvoren i trajaće do četvrtka, a centralna tema foruma biće dugoročni pravci razvoja zapadnog Balkana.

-Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti - rekao je predsjednik Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić, tokom ceremonije otvaranja ovog foruma.

Istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih događaja.

- Tema je “Zapadni Balkan i dugoročni pravci razvoja” sa više od 600 učesnika. O tome se intezivno govori zadnjih 10 godina. Danas sve zemlje zapadnog Balkana imaju sporazum o pridruživanju sa EU - kaže Račić.

Podsjeća da su sredstva iz EU namijenjenja za plan rasta.

- Bez obzira na to što sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane mnoge sporazume, na terenu nije baš tako, jer velike sile ulaze u sfere uticaje svih zemalja. Imamo potrebu da integrišemo tržište od 18 miliona ljudi. Svi preduslovi su da ovaj prostor bude tržište budućnosti – pojansio+ je Račić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Jahorina ekonomski forum i istakao da Srpska na planu ekonomije bilježi dobre pokazatelje i da ima realan rast plata više od sedam odsto.

Dodik je na otvaranju foruma pod nazivom "Zapadni Balkan - dugoročni pravci razvoja", rekao da Srpska ima najmanje opterećenje na bruto plate u regionu, te da zbirna stopa iznosi 31 odsto.

-Naša odluka je da povećamo minimalnu platu i time generešemo i potražnju. Bilježimo dobre rezultate u oblasti rasta domaćih proizvoda - rekao je Dodik.
On je poručio da je ukupan domaći proizvod prošle godine iznosio 16 milijardi KM, a da se sada sa sigurnošću može reći da će iznositi 19 milijardi KM.

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Staša Košarac istakao je da ovaj forum predstavlja brend Srpske.

- Ponosni smo što se Jahorini već sedmu godinu zaredom održava ovakav događaj. Tu je cijeli region, političke, ali i privredne elite. Želimo da pokažemo da je Srpska u međunarodim vodama prepoznata kao neko ko želi privući strane investicije na ove prostore - istakao je Košarac.

Naveo je da Srpska potencira na regionalnoj saradnji.

- I u tome čemu prednjači i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Konkretne efekte od svega toga imaće ne samo pojedinci i firme, već čitava Srpska ali i FBiH iz koje stižu stačno opstrukcije, ali to im neće donijeti ništa dobro - naveo je Košarac.

Učesnici Foruma će, uz razne panele i prezentacije, moći da se informišu o najnovijim trendovima, razmijene iskustva i steknu uvide koji će im pomoći da unaprede poslovanje.

-Kroz raznovrsnost tema učesnici će imati priliku da pronađu vredne informacije i perspektive koje će im pomoći da naprave iskorak u karijeri i poslovanju”, saopšteno je iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je i organizator konferencije. Konferencija “Jahorina poslovni forum” biće održana u hotelima “Zlatni javor” i “Vučko”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana