Otvoren Energetski samit 2022.

Srna
Foto: Srna

NEUM - Energetski samit 2022. počeo je danas u Neumu panel diskusijama o temi "Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijali".

Uvodne riječi uputili su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, rezidentni koordinator UN Ingrid Mekdonald, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, britanski ambasador u BiH Metju Fild, američki ambasador Majkl Marfi, njemački ambasador Margret Ueber, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Cilj uvodnog panela je predstavljanje reforme energetskog sektora BiH i njenog značaja za održivu budućnost sektora, u svjetlu EU paketa čiste energije, te priprema Nacionalnog energetskog i klimatskog plana BiH /NECP/.

Diskusija u okviru panela uključivala je postojeće i predstojeće obaveze u dekarbonizaciji i njihov finansijski uticaj.

Istaknuto je da obaveze preuzete kroz usvojeni dokument Utvrđeni doprinos BiH za period 2020 – 2030. godina, Sofijska deklaracija o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Mapa puta za dekarbonizaciju i NECP definišu put za tranziciju energetskog sektora BiH.

Uvodničari prvog panela bili su specijalni predstavnik britanskog ministra spoljnih poslova za klimatske promjene Nik Bridž, pomoćnik ministra spoljne trgovine i eknomskih odnosa u Savjetu ministara Admir Softić i direktor USAID Projekta asistencije energetskom sektoru Mak Kamenica, a među panelistima bio je i ministar Đokić.

Drugi dio panela biće održan popodne, a cilj je da okupi predstavnike zakonodavne vlasti iz različitih političkih stranaka. Najavljeni predstavnici iz Republike Srpske su delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović, te poslanici u Predstavničkom domu Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana