Otvoren Centar za poslovnu saradnju RS u Rusiji

Cvija Mrkonjić
Otvoren Centar za poslovnu saradnju RS u Rusiji

Banjaluka - Centar za poslovnu saradnju Republike Srpske, koji je otvoren u vodećem ruskom industrijskom gradu Nižnjem Novgorodu, doprinijeće jačanju međusobnih veza, istakao je u petak ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

On je naglasio da Srpska ima potencijal koji može da doprinese jačanju tih veza, dodavši da će Centar poslužiti da podstakne ekonomsku saradnju.

Prema Đokićevim riječima, Centar će dati novi smisao saradnji Srpske i ovog ruskog grada, a cilj je poboljšanje saradnje i podizanje na viši nivo, te unapređenje tradicionalno dobrih odnosa između dva naroda.

- Ako govorimo o ekonomiji, onda možemo da ponudimo saradnju u oblasti mašinske, elektro i drvoprerađivačke oblasti, kao i u oblasti agroindustrije i građevinarstva - naveo je Đokić, ističući da je veoma značajna i saradnja u pogledu razmjene znanja između obrazovnih institucija.

Tokom trodnevne posjete Rusiji Đokić je razgovarao sa zamjenikom gubernatora nižnjonovgorodske oblasti Evgenijem Borisovičem Ljuljinom, sa kojim je dogovoreno da se tokom uzvratne posjete Srpskoj potpiše poseban sporazum o saradnji.

Na sastanku je konstatovano da će novootvoreni Centar doprinijeti afirmaciji zajedničkih vrijednosti Rusije i RS, koje bi trebalo da se prenesu i na buduće generacije.

Ljuljin je kazao da se uprkos krizi i sankcijama prema Rusiji oblast Nižnjeg Novgoroda i dalje razvija i da su ovakve posjete dokaz da je ekonomski potencijal koji ima ova oblast prepoznat.

- Srpska ima razvijen sektor energetike, a uvijek je imala priznatu građevinsku operativu. Interesantna nam je poljoprivredna saradnja, jer RS ima proizvode koji su potrebni ruskom tržištu, a to su prije svega voće i povrće - naveo je Ljuljin.

Korijeni

Petar Đokić je podsjetio da su kroz istoriju srpski i ruski narod imali izuzetno dobru saradnju i da ih povezuju isti korijeni.

- Veoma smo zahvalni našoj ruskoj braći i našim prijateljima što su pokazali spremnost i srdačnost u našim odnosima koji će rezultovati novim, dobrim rezultatima u poslovnom, ali i svakom drugom pogledu - kazao je Đokić.

Ljuljin je takođe podsjetio na zajedničke korijene, ali i na zajedničku religiju dva naroda, te dodao da oni nikada nisu  izdali jedni druge i da su se borili jedni za druge kada god je to bilo potrebno.

Oblasti razvoja saradnje:

> Elektrooblast

> Mašinstvo

> Drvoprerada

> Agroindustrija

> Građevina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana