Otvoren 79. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Tanjug
Otvoren 79. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Novi Sad - Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, svečano je danas otvorio predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, u prisustvu mnogobrojnih uglednih gostiju, prenosi Tanjug.

Otvaranju najveće manifestacije te vrste u regionu i jedne od pet najvećih u Evropi, prisustvovao je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, njegove kolege iz Austrije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Tokom sedam dana na Novosadskom sajmu će se predstaviti oko 1.500 izlagača iz više od 30 zemalja svijeta.

Ministar je napomenuo da Srbija ima sve uslove da svake godine poveća izvoz u agraru za 500 miliona evra, i podsjetio, da je tokom 2011. u toj oblasti ostvareno 2,7 milijardi dolara izvoza.

Pajtić je istakao da je u pokrajini koja ima najveće mogućnosti za razvoj agrara, posljednjih pet godina uloženo više od 24 milijarde dinara u taj sektor.

- Ova pokrajina i ova država imaju velike razvojne šanse koje možemo i hoćemo da iskoristimo na najbolji način - rekao je Pajtić.

U ime Austrije, zemlje partnera 79. sajma, obratio se ministar poljoprivrede te države Nikolaus Berlakovič, koji je istakao da je Austrija veoma zainteresovana za ekonomsku i svaku drugu saradnju sa Srbijom, Hrvatskom i drugim državama na Balkanu, jer je to, kako je rekao, “preduslov da gradimo zajedničku budućnost u Evropi.”

Austrija je posljednjih 12 godina u Srbiju investirala više od 2,8 milijardi evra, što je svrstava među najveće ovdašnje investitore.

Na svečanom otvaranju Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu saopšteno je da će ulogu zemlje domaćina od Austrije za sljedeću godinu preuzeti Hrvatska koja 1. jula 2013. postaje članica EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana