Otvaraju se vrata novcu iz EU fondova

Daliborka Sekulić
Otvaraju se vrata novcu iz EU fondova

BANjA LUKA - Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća BiH 2009 - 2011. godine, koju je prošle sedmice usvojio Savjet ministara BiH, otvara vrata BiH da aplicira za sredstva evropskih fondova, koji godišnje imaju najveću količinu novca na raspolaganju.

Kazao je ovo za "Glas Srpske" direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković. On smatra da je ovaj dokument od izuzetne važnosti za BiH, jer daje mogućnosti BiH da koristi 4. komponentu IPA fondova, odnosno podsticaj razvoju malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju.

- Možemo biti zadovoljni sadržajem dokumenta, ako uzmemo u obzir da su iz njega izbačeni sporni sadržaji koji su prejudicirali buduću teritorijalnu organizaciju BiH, kao i da su izbačeni dijelovi koji insistiraju na formiranju Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća BiH, koja bi bila državna agencija. Umjesto toga, biće formirano posebno odjeljenje pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje će prema EU izlaziti sa jedinstvenim potrebama entiteta - kazao je Marković.

On naglašava da je sadržaj dokumenta najvećim dijelom crpljen iz strategije RS, jer u FBiH ovakav dokument nikad nije urađen.

Ova strategija, ističe Marković, direktno omogućava BiH pravo apliciranja za sredstva Fonda za konkurentnost i inovacije (CIP fond) i pristup drugim fondovima EU.

- Prije toga, BiH mora ispuniti formalne uslove, odnosno mora imati ugovor i plaćenu godišnju članarinu prema njima. Prošle godine, delegacija Evropske komisije nudila nam je garanciju da platimo prvu članarinu, ali smo zbog tromosti aparata zakasnili za to - rekao je Marković.

Donošenjem Strategije unapređuje se okruženje za poslovanje malih i srednjih preduzeća, te se poboljšava njihova konkurentnost na domaćem i stranom tržištu. Strategija bi trebalo da ubrza reforme i proces evropskih integracija BiH.

Zakon

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević najavio je izradu zakona o podsticajima razvoju malih i srednjih preduzeća, koji treba da definiše pravila i politiku upravljanja podsticajnim sredstvima za promociju i razvoj preduzetništva. Marković kaže da će zakon definisati detalje oko tehnike, kako i ko šta treba da radi u procesu planiranja, pregovaranja, obezbjeđivanja i raspodjele sredstava koja se koriste u svrhu podsticaja i promocije malih i srednjih preduzeća u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana