Otpušteni radnici Zavoda distrofičara štrajkuju glađu

Vedrana Kulaga
Otpušteni radnici Zavoda distrofičara štrajkuju glađu

BANjA LUKA - U "Zavodu distrofičara RS" juče su 23 radnika invalida, od kojih je njih 14 prije tri dana dobilo otkaz, stupili u štrajk glađu u kojem će istrajati dok ne budu vraćeni na posao.

Predstavnik radnika Miodrag Dobrijević kazao je da su se na na ovaj radikalni potez odlučili nezadovoljni ishodom ispitnog ročišta u banjolučkom Osnovnom sudu kada je 37 radnika dobilo otkaz, dok je njih 35 zadržano na poslu.

- Nećemo prekidati štrajk sve dok god naši zahtjevi ne budu ispoštovani, odnosno da se svi radnici invalidi ne vrate na posao. Ovo preduzeće radi na osposobljavanju invalida i logika je da se prvo oni vrate na posao - rekao je Dobrijević.

Radnici invalidi su, kaže Dobrijević, nezadovoljni "krovnim" stiskom radnika koji treba da ostanu da rade.

- Tražimo da se ništa o nama ne odlučuje bez nas. Nemamo ništa protiv naših radnika, odnosno kolega koji su zdravi, ali ne damo da se više išta dešava bez našeg znanja - naglasio je Dobrijević.

U otvorenom pismu koje su invalidi zaposleni u Zavodu distrofičara  juče uputili Vladi RS i stečajnom upravniku Zavoda navodi se da radnici zahtijevaju da se u stečajnu grupu uključe dva njihova predstavnika koja će aktivno učestvovati u kreiranju i organizovanju rada u ovom preduzeću.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Čedo Kovačević rekao je juče da su za Zavodu u opticaju bile tri mogućnosti - da svi radnici ostanu zaposleni, da u radnom odnosu ostane do 35 ljudi ili da se preduzeće ugasi.

- Smatram da će ovaj stečajni postupak završiti tako što će određen broj radnika ostati u Zavodu dok će neki ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje, od kojih će neki dobiti novčanu naknadu, a neki ostvariti pravo na penziju - kazao je Kovačević.

On je naglasio da će se tako riješiti problem radnika koji u Zavodu više ni ne rade, ali nemaju kuda.

- Vlada ima namjeru da ovo preduzeće revitalizuje, da ono ostane u funkciji da radi i zapošljava nove ljude - zaključio je Kovačević.

Kasipović

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović kazao je juče da je Vlada RS već duže vrijeme upoznata sa problemom u "Zavodu distrofičara" i da su učinjeni brojni napori da se ovo pitanje riješi.

- Položaj radnika u "Zavodu" predstavlja krupan problem koji će Vlada nastojati da riješi jer se radi o važnom preduzeću za Srpsku - kazao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana