Otkupna cijena pšenice ponovo enigma

Anita Janković Rečević
Otkupna cijena pšenice ponovo enigma

BANjALUKA - U Semberiji, Posavini i Lijevču polju, najvećim žitnicama u Srpskoj, ovih dana kombajni rade punom parom, prinosi i kvalitet pšenice su iznad višegodišnjeg prosjeka, a ratari očekuju da sezonu neće pokvariti ni “tanka” otkupna cijena, priželjkujući da za žito dobiju 45 feninga po kilogramu.

Tople sunčane dane poljoprivrednici iz Republike Srpske iskoristili su za skidanje pšenice i ječma u polju, a sudeći prema riječima ratara, poljoprivrednih stručnjaka i predstavnika institucija, ove godine je daleko više razloga za zadovoljstvo u odnosu na lani, kada su izdali i prinosi i kvalitet, a na kraju i cijena.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je žetva počela petnaestak dana ranije nego što je uobičajeno, a razlog su vremenske prilike koje su pogurale sazrijevanje zrna.

- Prinosi su šaroliki, zavise od lokacije, kvaliteta zemljišta i primijenjenih agrotehničkih mjera. Ima parcela sa prinosima od tri tone po hektaru, ali i iznad šest tona. Kvalitet zrna je dobar i očekujemo da će biti zadovoljavajući za mlinsko-pekarsku industriju - rekao je on.

Otkupna cijena hljebnog žita, priča Marinković, još je nepoznanica.

- Očekujemo da bude oko 45 feninga po kilogramu, što bi, uz subvencije resornog ministarstva značilo dobru sezonu. Trenutna kretanja na berzi su šarolika. Prije dvije sedmice cijena je pala, nakon toga rasla pa opet pala. Sada tona pšenice košta između 180 i 210 evra po toni, u zavisnosti od kvaliteta - dodao je Marinković.

Na semberskim poljima već je ovršeno više od 75 odsto parcela, a rod uglavnom predat u silose lokalnih mlinara.

- Prosječan prinos u Bijeljini je oko pet tona, što je realno veoma dobro. Svi lokalni mlinovi primaju pšenicu, ali niko ne spominje cijenu. Ne znamo šta možemo očekivati - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Boško Radić.

Da je proizvodna sezona daleko povoljnija od lani smatra i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić.

- Prema informacijama naših stručnih službi prinos je iznad petogodišnjeg prosjeka. Na pojedinim parcelama u Semberiji, ali i u Posavini i Lijevču polju rod je premašio osam tona po hektaru. Na zadovoljstvo svih nas i kvalitet je odličan, a i cijena je povoljnija od lanjske. Imajući u vidu kvalitet i kretanja na berzi, naša su očekivanja da tona pšenice bude 400 KM pa i više - kazao je Lalić za “Glas” i dodao da je i sjetva pšenice protekla u povoljnijim uslovima u odnosu na prethodnu sezonu, jer su svi repromaterijali, od đubriva do goriva, bili znatno jeftiniji.

Lalić je podsjetio da resorno ministarstvo ne može uticati na cijenu poljoprivrednih proizvoda, naročito pšenice, jer je berzanska roba, ali će sutra, tradicionalno kao i ranijih godina, u prostorijama Privredne komore RS sjesti za pregovarački sto zajedno sa ratarima, predstavnicima mlinsko-pekarske industrije, Ministarstva trgovine i turizma RS te Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Želimo da vidimo kakva je aktuelna situacijama u tim sektorima, da probamo napraviti konsenzus, da vidimo sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije mogu li otkupiti sve one količine koje zadovoljavaju kvalitetom i koje mogu biti prerađene - dodao je Lalić.

Kolika bi mogla biti otkupna cijena predstavnici mlinara nisu željeli da otkrivaju.

- Niko još ništa ne zna pouzdano. Valjda ćemo nešto više znati nakon sastanka u Privrednoj komori RS - rekao je za “Glas” kratko predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Podrška

Saša Lalić kaže da resorno ministarstvo umnogome pomaže ratarima da bi bili održivi.

- Pored novčane podrške od 500 KM po hektaru zasijane površine i regresiranog goriva, pružamo značaju podršku kada su u pitanju kapitalne investicije. Ako se pogleda koliko je samo traktora nabavljeno lani i koliko će ove godine, što automatski modernizuje i pojeftinjuje proizvodnju, jasno je i da na taj način olakšavamo ratarima da budu održivi, da imaju veću produktivnost i zaradu - kazao je Lalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana