Otkrivena tajna o austrijskom zlatu

Tanjug
Otkrivena tajna o austrijskom zlatu

Beč - Nacionalna banka Austrije OeNB objelodanila je da od 2007. rezerve u zlatu Austrije iznose konstantno 280 tona, a najveći dio je uskladišten u Velikoj Britaniji.

Ostatak se nalazi u Švajcarskoj i Austriji.

U proteklih 13 mjeseci u javnosti bilo je različitih informacija o mjestu skladištenja zaltne rezerve. Tako je 14.septembra prošle godine, viceguverner Volfgang Duhaček, izjavio pred parlamentom da se rezerve zlata nalaze u Austriji.

Prije nekoliko mjeseci mediji su pokrenuli istragu o tome gdje se nalaze rezerve zlata i ustanovile da nije sve u Beču.

Guverner OeNB Evald Novotni i njegov zamjenik Duhaček pred finansijskim odborom konačno su otkrili najbolje čuvanu tajnu.

Oko 80 odsto, to jest 224,4 tona austrijskih rezervi u zlatu nalazi se u Velikoj Britaniji, 6,9 tona (oko 3 odsto) je u Švajcarskoj, a 48,7 tona (oko 17 odsto) je u Austriji.

OeNB, kako je saopšteno, skladišti svoje zlatne rezerve tamo gdje u vrijeme krize može brzo da ih koristi.U proteklih deset godina je OeNB poslovima oko zlata zaradila oko 300 miliona evra.

OeNB je objelodanila informaciju o mjestu na kojem se nalaze zlatne rezerva nakon što je Dojče bank pod političkim pritiskom krajem oktobra iznela detalje o njemačkim rezervama.

U austrijskom parlamentu su Slobodarska partija (FPO) i Savez za budućnost Austrije (BZO) u više navrata zahtjevale informacije o stanju rezervi zlata i njihovoj lokaciji, kao i povratku zlata u Austriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana