Otkazivanje Južnog toka - glavobolja za proizvođače cijevi

Agencije
Otkazivanje Južnog toka - glavobolja za proizvođače cijevi

Moskva - Odluka Rusije da odustane od gasovoda "Južni tok" stavila je na muke proizvođače cijevi od Japana do Njemačke, koji iščekuju sudbinu dogovora vrijednog 1,8 milijardi evra.

Nade proizvođača cijevi povezane su sa alternativnim gasovodom ka Turskoj, čiju je gradnju predložio ruski predsjednik Vladimir Putin umjesto planirane rute preko Crnog mora, prema Bugarskoj.

"Ukoliko bi novi gasovod ka Turskoj dobio zeleno svjetlo, onda proizvođači cijevi neće biti na gubitku, samo će biti preračunata količina cijevi", izjavio je šef ruske Asocijacije proizvođača cijevi Ivan Šabalov.

Ruski energetski gigant "Gasprom" potpisao je ugovore za dvije od četiri faze "Južnog toka".

Prema planovima za gasovod dužine 2.400 kilometara, koji je trebalo da bude u funkciji do 2018. godine, bio je predviđen godišnji kapacitet od 63 milijardi kubnih metara gasa, što bi bilo dovoljno za pokrivanje skoro 15 odsto evropske godišnje potražnje.

Njemačka kompanija "Evropajp" trebalo je da isporuči polovinu cijevi za prvu fazu, a ruske "OMK" i "Severstal" ostatak.

Šabalov je naglasio da su ruski dostavljači cijevi isporučili robu za prvu fazu i da su isplaćeni. "Evropajp" nije komentarisao izvještaj.

"Gasprom" je za drugu fazu "Južnog toka" potpisao ugovore sa japanskim "Marubenijem", "Itočuom", "Sumitomom" te sa kompanijama "OMK" i "Severstal". Cijevi za drugu fazu nisu isporučene.

Italijanska naftna grupacija "Sajpem" obaviještena je o suspenziji aktivnosti u koje spada polaganje cijevi, a zvaničnik te kompanije ističe da bi to moglo da znači gubitak prihoda od 1,25 milijardi evra u 2015. godini.

Proizvođači cijevi još nisu dobili nikakvu informaciju od "Gasproma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana