Otkazi radnicima rudnika u Sasama

Krisitna Ćirković
Otkazi radnicima rudnika u Sasama

SREBRENICA - Na udaru svjetske ekonomske krize našao se i srebrenički rudnik olova i cinka, koji radi u sastavu preduzeća "Gros" iz Gradiške, pa će između 10 i 70 odsto radnika ovog rudnika ostati bez posla.

Generalni direktor "Grosa" Genadij Nazarenko upoznao je menayment Radne jedinice preduzeća u Sasama s tim da je Upravni odbor "Grosa" donio odluku da otkaže ugovor o radu jednom broju radnika zbog smanjenog obima proizvodnje i nemogućnosti plasmana robe prerađivačkim kapacitetima u Evropi.

Direktor Radne jedinice u Sasama Jelena Petrić potvrdila je "Glasu Srpske" da će u skladu sa tom odlukom doći do otpuštanja radnika, ali ona nije mogla da precizira koliko će ih tačno ostati bez posla.

Koliko će rudara dobiti otkaz nije precizirano ni u odluci generalnog direktora, već piše da bi trebalo da bude otpušteno "najmanje deset odsto, a najviše do 70 odsto", od ukupno 403 radnika koji se vode kao stalno zaposleni u srebreničkom rudniku olova i cinka.

- Prema radnicima kojima će se otkazati ugovor o radu preduzeće će postupiti prema Planu zbrinjavanja viška radnika, usaglašenom između poslodavca i sindikalne organizacije. Radnicima će biti obračunata otpremnina, prema odredbama Zakona o radu - navedeno je u odluci.

Petrićeva je istakla da menayment rudnika pokušava da, u sklopu plana rada za 2009. godinu zadrži što veći broj radnika.

U obrazloženju je, takođe, navedeno da je sva proizvodnja "Grosa" orijentisana, isključivo, na inostrano tržište i direktno vezana za potražnju koncentrata olova i cinka na svjetskim berzama, koja je izostala.

- "Gros" nema zaključen nijedan ugovor o prodaji koncentrata rude olova i cinka u 2009. godini - navedeno je u odluci.

Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Srebrenica Miloš Vukasavljević rekao je novinarima da se, prema najavama rukovodstva u Sasama, može očekivati da bez posla ostane više od polovine radnika.

"Birač"

ZVORNIK - Predsjednik Sindikalne organizacije metalaca i rudara "Birča" dr Predrag Tomić rekao je da je sa menaymentom fabrike postignut dogovor da u januaru bude skraćeno radno vrijeme, odnosno da jedan dan u sedmici radnik neće raditi i da za taj dan neće biti plaćen.

Vršilac dužnosti generalnog direktora fabrike glinice "Birač" Virginijus Vajega rekao je da se nagli pad cijena aluminijuma na svjetskom tržištu, kao posljedica svjetske ekonomske krize, u velikoj mjeri odrazio i na proizvodnju glinice.

S. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana