Otkazi glavno oružje protiv recesije

Glas Srpske
Otkazi glavno oružje protiv recesije

NjUJORK - Rezultati smanjenja kamatnih stopa centralnih banaka i mjera vlada za podsticanje privrede biće vidljivi tek za neko vrijeme, a u međuvremenu, kompanije širom svijeta najavljuju smanjenje troškova kako bi održale profitabilnost, objavio je buisness.hr.

Tako je američki gigant "3M Co" objavio da će u ovoj godini smanjiti broj zaposlenih za 2.300. Kompanija je već podijelila 1.800 otkaza, a u ovom kvartalu otpustiće još 500 zaposlenih.

"Anheuser-Bush InBev ", najveći svjetski proizvođač piva, najavio je otpuštanje 1.400 zaposlenih, ili šest odsto ukupno zaposlenih u njegovim pogonima u SAD.

"Dow Chemical ", najveći američki proizvođač hemikalija, najavio je do kraja godine zatvaranje 20 pogona i 5.000 otkaza.

Otkazi glavno oružje protiv recesijePo svemu sudeći, podaci o zaposlenosti u decembru u SAD neće biti nimalo sjajni.

Ako kompanije nastave sa ovakvim brojem otkaza, mogli bi biti premašeni podaci iz novembra, kada je bez posla ostalo više od pola miliona ljudi, najviše u posljednje 34 godine, kažu analitičari.

Od početka godine gotovo dva miliona Amerikanaca ostalo je bez posla, a stopa nezaposlenosti dostigla je 6,7 odsto, što je najviše od 1993. godine. Analitičari procjenjuju da će iduće godine stopa nezaposlenosti u SAD dostići i osam odsto.

I druge najveće svjetske kompanije smanjuju troškove. Gotovo da i nema proizvodnog ili uslužnog sektora koji nije pogođen recesijom.

Ove bi godine i avioprevoznici u svijetu mogli poslovati sa gubitkom od pet milijardi dolara, a u 2009. godini sa gubitkom od 2,5 milijardi dolara, procjena je Međunarodnog udruženja vazdušnog prometa (IATA).

Prognoza o gubicima u 2008. godini nešto je niža od septembarske procjene od 5,2 milijarde dolara, uglavnom zbog snažnog pada cijena goriva.

- Izgledi su loši. Hronična kriza u avioindustriji nastaviće se i tokom 2009. godine - kaže generalni direktor IATA Đovani Bisinjani.

Zato se i u tom sektoru može očekivati smanjenje broja zaposlenih, spajanje kompanija kako bi se smanjili troškovi i sve ostalo što se podrazumijeva pod restrukturisanjem kompanija i sektora, kažu analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana