Otkaze će dobiti 102.000 radnika zapadnih banka

Glas Srpske
Otkaze će dobiti 102.000 radnika zapadnih banka

LONDON, NjUJORK, MOSKVA - Grupa od 17 velikih zapadnih banaka najavila je u protekla tri mjeseca da će otpustiti više od 102.000 zaposlenih, zbog najveće globalne finansijske krize od perioda Velike depresije, početkom tridesetih godina prošlog vijeka, prenio je Tanjug.

Ubjedljivo najviše radnika namjerava da otpusti američka banka Sitigrup koja je 17. novembra, nakon što se našla na ivici bankrota zbog poslovanja sa problematičnim hartijama od vrijednosti porijeklom sa američkog hipotekarnog tržišta, objavila plan o otpuštanju 52.000 svojih radnika.

Sitigrup ima 106 filijala širom svijeta u kojima je zaposleno više od 300.000 ljudi. Banka je ranije ove godine već otpustila oko 23.000 zaposlenih.

Njemačka Komercbanka, koja je druga po veličini bankarska organizacija u vodećoj evropskoj ekonomiji, odmah iza neprikosnovene Dojče banke, 1. septembra je saopštila da će smanjiti radno osoblje za 9.000 ljudi, uglavnom u neprofitnim i gubitaškim sektorima.

Hiljade zaposlenih u nizu drugih zapadnoevropskih i američkih banaka, uključujući švajcarsku Kredi Svis AG, britanske banke - HSBC i Berkliz, američke Goldman saks, Amerikan ekspres i Benk of Njjujork, takođe će ostati bez posla, jer njihove kompanije procjenjuju da će i na taj način uspjeti lakše da se izbore sa posljedicama globalne finansijske krize.

Talas masovnog otpuštanja zaposlenih u bankarskom sektoru, još nije ozbiljnije zapljusnuo zemlje srednje i istočne Evrope, ali ruski mediji su prenijeli da su neke moskovske banke u novembru otpustile više desetina zaposlenih i da će se ta brojka, ako se finansijska kriza produbi, znatno povećati do kraja ove i tokom naredne godine.

"Arselor Mital"

Najveći svjetski proizvođač čelika, kompanija "Arselor Mital", najavila je da će otpustiti 1.400 radnika u Francuskoj na početku 2009. godine. Radi se o otpuštanju u okviru ukidanja 6.000 radnih mjesta u Evropi, odnosno 9.000 u svijetu, kako je ta kompanija predvidjela.

I Britanski proizvođač luksuznih  automobila "Aston Martin" objavio je da je zbog privredne krize prinuđen da otpusti 300 stalno zaposlenih i isto toliko radnika na određeno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana