Otkazani letovi Lufthanze, haos na aerodromima

Glas Srpske
Otkazani letovi Lufthanze, haos na aerodromima

BERLIN - Piloti njemačke nacionalne aviokompanije, najvećeg evropskog avioprevoznika "Lufthanza", stupili su juče u četvorodnevni štrajk zbog spora oko plata i sigurnosti radnih mjesta, zbog čega je otkazano više stotina letova u Njemačkoj, javio je Tanjug.

Samo u Frankfurtu na Majni juče do podne otkazano je 60 letova, u Minhenu preko 50, a u Diseldorfu i Hamburgu nije poletjelo po više od 40 aviona na planiranim linijama.

Najteža situacija je na aerodromu Tegel u Berlinu, gdje je saopšteno da možda neće moći da bude ostvaren ni vanredni plan koji je predviđao samo 28 od 70 letova koliko ih sa ovog aerodroma "Lufthanza" dnevno ima.

U štrajku je oko 4.000 pilota zaposlenih u "Lufthanzi", "Lufthanzi kargo" i ogranku "Germanvings", koji žele da spriječe da kompanija sve više letova prebacuje na inostrane, jeftinije kompanije čiji je vlasnik.

Piloti žele da se tarifni ugovor koji važi za njih, primjenjuje i na pilote u "Lufthanzinim" kompanijama u inostranstvu. Ako od poslodavca dobiju garanciju za očuvanje radnih mjesta, piloti su najavili spremnost da odustanu od zahtjeva za povećanje plata od 6,4 odsto.

Rukovodstvo "Lufthanze" potpuno neprihvatljivim smatra zahtjev da se tarifni ugovor pilota u Njemačkoj primjenjuje i na one koji rade u manjim "Lufthanzinim" firmama u inostranstvu.

Šteta

U "Lufthanzi" procjenjuju da bi četvorodnevni štrajk kompaniju mogao da košta sto miliona evra, dok će šteta ugledu firme, kako kažu, biti nemjerljiva. Kompanija je odlučila da tokom naredna četiri dana otkaže ukupno tri hiljade letova, što je oko četrdeset odsto raspoloživih kapaciteta njemačkog avioprevoznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana