Otimanje oko “Fijata”

RTS
Otimanje oko “Fijata”

BEOGRAD - Izvršni odbor sindikata “Kontejnerskog terminala i generalnih tereta” u barskoj luci u Crnoj Gori optužio je kolege iz “AD Luke Bar” da su im oteli posao transporta Fijatovih vozila iz Kragujevca i najavio blokadu luke, javlja RTS.

Sindikalci KTGT traže reviziju Ugovora i da posao pripadne tom preduzeću.

-  Pravilnikom o međusobnim odnosima definisano je da Luci Bar pripadnu tečni i rasuti tereti, a KTGT kontejneri i generalni tereti u koje spadaju i vozila - kaže predsednik IO sindikata KTGT Dobroslav Orlandić tvrdeći da je “AD Luka Bar” taj posao dobila uz pomoć crnogorske vlade.

Orlandić traži da se ugovor o poslu sa Fijatovim automobilima promjeni.

Predstavnici Luke Bar i italijanskog proizvođača automobila Fijat potpisali su 23. februara sporazum o saradnji, koji predviđa izvoz vozila proizvedenih u fabrici u Kragujevcu preko crnogorske luke.

U posao transporta Fijatovih automobila preko Luke Bar biće uključeni i crnogorsko preduzeće za železnički transport Montekargo i italijanska brodska kompanija “Grimaldi”.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su crnogorski premijer Igor Lukšić, ministar saobraćaja Andrija Lompar i italijanski ambasador u Podgorici Serđo Barbranti.

Početak izvoza u junu

Izvršni direktor “Luke Bar” Slobo Pajović rekao je da bi izvoz Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike preko crnogorske luke trebalo da krene u junu.

Prema njihovim riječima, prve godine trebalo bi da se izveze do 30.000 novog modela Fijata proizvedenog u Kragujevcu.

Direktor Luke je naveo da bi se broj izvezenih automobila povećao postepeno, da bi na kraju treće godine izvoz dostigao 200.000 automobila godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana