Otanjile zalihe zlatnih uspomena

Danijela Stokanić
Otanjile zalihe zlatnih uspomena

Banjaluka - Otkup zlata, čija cijena u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno raste, u Republici Srpskoj nikad nije bio gori, a ekspanzija radnji koje se bave ovim poslom preko noći je splasnula.

Trgovci koji i dalje otkupljuju burme, privjeske, lančiće i drugi zlatni i srebrni nakit kažu da i dalje ima onih koji im dolaze sa "komadom uspomena" da bi za njega dobili koliko-toliko novca.

Ipak, ne mogu a da ne primijete pad zainteresovanosti za prodaju nakita.

U zlatari "Klik", koja svoje poslovnice ima u desetak lokalnih zajednica, odnosno od Banjaluke, Laktaša i Dervente do Trebinja, ističu da je otkup zlata završena priča.

- Sad se zlato može samo prodati, dok otkup više nije interesantna priča - rekli su u ovoj zlatari.

Ništa bolja situacija nije ni u Semberiji, gdje se broj otkupnih mjesta smanjuje iz dana u dan.

U jednoj bijeljinskoj zlatari, gdje su zaposleni samo do prije godinu i po padali s nogu od posla kad je u pitanju otkup zlata, kažu da situacija nikad nije bila gora.

- Stanovnici što su imali zlata to su prodali. Za posljednju godinu mogu nabrojati na prste koliko je ljudi došlo da prodao neki komad zlata, najčešće je to neki oštećeni tanjušni lančić čija popravka košta više nego nov - rekao je prodavac u ovoj zlatari, koji nije želio da mu objavimo ime.

Dodao je da je trenutno otkupna cijena zlata 37 maraka po gramu, a prije nekoliko mjeseci bila je i do sedam maraka niža.

Banjalučanka Jelena Marić kaže da je prije tri godine prodala dva prstena i jedan lančić, jer je joj je hitno trebao novac.

- Jedan "utopljeni" zlatni prsten bio je od bivšeg momka, a s obzirom na to da više nismo zajedno, nisam znala šta da radim sa njim, pa sam ga prodala i dobila 80 maraka - rekla je Marićeva i dodala da je između uspomene i novca izabrala ovo drugo.

- Novac mi je tada bio potrebniji - kazala je ona.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je drastičan pad otkupa zlatnog i srebrnog nakita rezultat toga što se kod stanovništva ispraznila zaliha ovih predmeta.

- Građani su prodali sve zlato iz kućnih zaliha tokom velike akcije otkupa plemenitog metala koja je počela prije nekoliko godina - rekao je Pavlović.

Prodaja zlata

Za gram zlata trenutno je u RS potrebno izdvojiti od 70 do 120 maraka. Prema riječima zlatara, u posljednje vrijeme najviše se kupuje ono bez čega se ne može, a to su vjerenički prsten i burme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana