Ostvarili dobit od 3,5 miliona maraka

Marina Čigoja
Ostvarili dobit od 3,5 miliona maraka

BANjALUKA - Osiguravajuće društvo "Jahorina osiguranje" ostvarilo je prošle godine 3,5 miliona maraka dobiti, što je više od 50 odsto ukupne dobiti koju su iskazala sva osiguravajuća društva u RS.

Rekao je to juče u Banjaluci generalni direktor "Jahorina osiguranja" Miroslav Miškić povodom obilježavanja krsne slave Svetog Prokopija i 19 godina od početka rada društva.

- Nakon što smo u 2009. godini ostvarili rast od 23 odsto u 2010. godini, zabilježili smo još 14 odsto rasta. Ostvarili smo 24,5 miliona KM premije. Imali smo 50 odsto više premije od našeg glavnog konkurenta, pri tome sa istim brojem zaposlenih, što znači da je produktivnost bila na većem nivou - istakao je Miškić.

Naglasio je da je ovo društvo u prošloj godini platilo oko devet miliona KM za štetu, te otvorilo niz prodajnih kanala i pokrenulo životna osiguranja. U prvih šest mjeseci ove godine "Jahorna osiguranje" isplatilo je 3,9 miliona maraka šteta.

- Ono što nam je donijelo značajnu prednost u pogledu visine premije je otvaranje filijale u FBiH gdje smo u prošloj godini zabilježili dva miliona maraka premije. Osiguravajuća društva iz FBiH su daleko prisutnija u RS tako da njihov udio u premiji RS učestvuje čak sa 16 odsto. S obzirom na to da "Jahorina" ima više od 17 odsto tržišnog učešća, moglo bi se reći da su filijale društava iz FBiH na drugom mjestu - istakao je Miškić. Dodao je da je "Jahorina osiguranje" u prošloj godini zaposlilo određen broj mladih ljudi koje su adekvatno obučili i da je i to doprinijelo ovom rastu.

- Uz pomoć stranog većinskog vlasnika "Vienne Insurance Management", naša kompanija se svakodnevno preobražava, reorganizuje i pokušavamo da dostignemo poželjan omjer troška i premije. U prvoj polovini ove godine nastavili smo sa širenjem palete proizvoda, pa smo povećali broj proizvoda u životnim osiguranjima i pokušavamo da promijenimo strukturu portfolija na način da radimo i druge vrste osiguranja koje su profitabilnije i koje mi ocjenjujemo da su narodu potrebnije, a ne samo autoosiguranja - naglasio je Miškić.

Predsjednik Upravnog odbora "Jahorina osiguranja" Mladen Blažević istakao je da je ovo društvo počelo program takozvanog paketnog osiguranja, gdje se osiguravaju stanovi i pokretne stvari u kućama i stanovima.

- Za vrlo kratko vrijeme, za manje od dvije godine, realizovali smo više od 2.500 polisa osiguranja - naglasio je Blažević.

Predstavnik većinskog vlasnika "Vienne Insurance Management" i član UO Franc Krump istakao je da je tržište osiguranja u BiH još na veoma niskom nivou i da se uglavnom veže za obavezna osiguranja poput autoodgovornosti.

 - Primijetili smo da je ekonomska situacija u posljednje dvije godine u BiH daleko teža nego u drugim zemljama gdje smo prisutni. S obzirom na te činjenice, prezadovoljni smo rezultatima koje je naša kuća postigla. Još branimo prvo mjesto u RS i na tržištu FBiH nastojaćemo da imamo dominantnije učešće u idućem periodu - naglasio je Krump.

Povjerenje

U "Jahorina osiguranju" istakli su da im je povjerenje ukazalo više od 70.000 osiguranika u RS. Među njima su Rafinerija ulja Modriča, "Nestro petrol", OMV, "Celeks" Banjaluka, "Elektroprivreda RS", RiTE Ugljevik, "Štrabag"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana