Ostvarićemo rast BRP-a od dva odsto

Glas Srpske
Ostvarićemo rast BRP-a od dva odsto

KOPAONIK - Srbiji je neophodan rast od pet do šest odsto bruto društvenog proizvoda u sljedećih nekoliko godina da bi njeni građani mogli da osjete da žive bolje, a cilj Vlade je da u ovoj godini bude ostvaren rast BDP-a od najmanje dva odsto.

Rekao je ovo juče premijer Mirko Cvetković otvarajući 17. po redu "Kopaonik biznis forum". On je istakao da će ključni izazovi u 2010. godini za srpsku ekonomiju biti zaustavljanje pada zaposlenosti, povećanje domaće tražnje i makroekonomska stabilnost, sa fokusom na inflaciju i kurs dinara.

- Planiramo investiciona ulaganja u javna preduzeća od preko 160 milijardi dinara u ovoj godini, kao i fiskalni stimulans od četiri milijarde dinara za podršku stanogradnji i kupovini novih stanova - naglasio je Cvetković.

Premijer je kazao da na osnovu ekonomskih pokazatelja ne može sa sigurnošću da se kaže da li je Srbija izašla iz krize, ali da može sa optimizmom da se očekuje oporavak.

- Srbija je u poređenju sa državama regiona u 2009. imala bolje rezultate, ili na nivou prosečnih, a pad BDP-a
od 2,8 odsto bio je bolji rezultat od svih u regionu, osim Makedonije - dodao je Cvetković.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić  najavio je da Ministarstvo u saradnji sa Narodnom bankom Srbije priprema model subvencionisanih "keš" kredita u iznosu do 3.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, koji bi bili namijenjeni uglavnom srednjoj klasi i to u dinarima, sa rokom otplate od tri godine i godinom počeka.

Ministar ekonomije je izjavio da će MMF predložiti da se u septembru odmrznu plate u javnom sektoru te dodao da  u ovoj godini i najniže penzije moraju da budu povećane.

- Srbiji su potrebne investicije poput "Fijata" u Kragujevcu. Efekti takve jedne investicije su dugoročni - naglasio je Dinkić.

Na trodnevnom skupu na Kopaoniku najavljeno je više od 450 učesnika iz zemlje i inostranstva, od kojih će 80 učestvovati u radu okruglih stolova.

"Grčki scenario"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ističe da, ako Srbija nastavi da privredni rast zasniva na prekomjernoj domaćoj potrošnji, to može da je dovede do "grčkog scenarija".

Jelašić je ukazao da u 2010. godini neće biti značajnog povećanja kredita banaka, dok će konsolidovani deficit budžeta obuhvatiti četiri odsto BDP-a, a platno-bilansni deficit između osam i devet odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana