Ostvaren prihod veći od 20 miliona maraka

Snežana Tasić
Ostvaren prihod veći od 20 miliona maraka

PRIJEDOR - Fabrika keksa i vafla "Mira" iz Prijedora u 2009. godini ostvarila je ukupan prihod veći od 20 miliona maraka, uz neto dobit od dva miliona maraka, što je u godini ekonomske krize povećanje za 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kazao je ovo juče u Prijedoru direktor "Mire" Miroslav Turnšek i dodao da je u prošloj godini povećana i proizvodnja i prodaja, kao i plasman na inostrano tržište.

- "Mira" je lani proizvela 5.862 tone keksa i vafla ili četiri odsto više u odnosu na plan i prethodnu godinu, a prodala je 5.654 tone ili jedan odsto više od plana - rekao je Turnšek.

Istakao je da je firma izvozno orijentisana, te da oko 80 odsto "Mirine" proizvodnje odlazi na tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Njemačke, Austrije, SAD i Kanade.

- Najveći dio proizvoda plasiramo pod logom "Kraš", a manji dio pod logom "Mira", a posljednjih godina proizvode kupuju i veliki trgovački lanci i pakuju ih pod imenom svojih privatnih marki. Oko 18 odsto naše proizvodnje plasirano je na tržište BiH - rekao je Turnšek.

Ove godine u pogonima "Mire", najavio je direktor firme, planirana je proizvodnja od 5.800 tona. Planom je, ističe, predviđen i nastavak izgradnje fabrike na Svalama, revitalizacija objekata i stvaranje uslova za pokretanje nove proizvodne linije.

- U novi pogon na Svalama planiramo da uložimo 16 miliona evra, gdje će godišnja proizvodnja biti na nivou od 16.000 tona slatkiša - najavio je Turnšek i dodao da će se proizvodnja u početku odvijati na dvije lokacije.

Zagrebački "Kraš" preuzeo je "Miru" 2003. godine i ima većinsko vlasništvo u prijedorskoj fabrici keksa.

Radnici

Miroslav Turnšek je rekao da se 430 radnika fabrike keksa i vafla "Mira" od juče nalazi na kolektivnom sedmodnevnom godišnjem odmoru, kao i da je proizvodni pogon nakratko ugašen. Kazao je da su obaveze prema radnicima za prošlu godinu uredno izmirene, te da se prosječna plata u "Miri" kreće oko 550 maraka, što je iznad republičkog prosjeka u prerađivačkoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana