Ostavka direktora Hipo Alpe Adrie

business.hr
Ostavka direktora Hipo Alpe Adrie

Beč - Izvršni direktor austrijske banke Hipo Alpe Adria Gotvald Kranebiter podnio je ostavku na svoju dužnost, prenosi portal business.hr.

Kranebiterova ostavka uslijedila je samo mjesec dana nakon što je isto učinio i predsjednik uprave te banke Johanes Dic, a vremenski se nadovezala na priznanje austrijske ministarke finansija Marije Fekter da će Hipou biti potrebna nova injekcija iz austrijskog državnog budžeta.

Austrija je rezervisala 700 miliona evra za polugodišni bilans Hipoa, što je po mišljenju ministarke Fekter dovoljno. Priznala je ipak da će banci biti potrebna dodatnu pomoć, a po njenim riječima, iznos će zavisiti od prihoda od prodaje mreže ogranaka banke u jugoistočnoj Evropi.

Izvršni direktor Hipoa Gotvald Kranebiter podnio je danas ostavku na tu dužnost, naglašavajući da su javna rasprava o scenarijima gašenja banke i "nediferencirana nagađanja o troškovima" prouzrokovali "veliku štetu i nažalost u roku od nekoliko njedelja narušili značajan dio rada na sanaciji iz protekle tri godine".

To je pogodilo i poslovanje u zdravim dijelovima banke, upozorio je Kranebiter u otvorenom pismu, dodajući da mu je to onemogućilo dalje obavljanje dužnosti izvršnog direktora.

Kranebiter planira da ostane u banci do objave poslovnog izvještaja za prvu polovinu godine, najavljene za sredinu avgusta. Njegov mandat trebalo je da istekne tek 2016.

Banka je prije mjesec dana ostala i bez predsjednika uprave Johanesa Dica koji je podnio ostavku zbog neslaganja s predlogom restruktuisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana