Ostaje slobodno formiranje cijena

Daliborka Sekulić
Ostaje slobodno formiranje cijena

BANjA LUKA - Koliko će Nacrt zakona o regulisanju cijena RS uticati na slobodno formiranje cijena, te koliko će ovaj Zakon urediti tržište, glavna su pitanja privrednika na stručnim raspravama koje su ove sedmice organizovali Ministarstvo trgovine i turizma RS i Privredna komora RS.

Rasprava na ovu temu u petak je održana u Bijeljini, sredinom ove nedjelje u Banjoj Luci, a stručna rasprava u Sarajevu biće održana u ponedjeljak.

Sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS Dragana Šobot kazala je da je cilj ovih rasprava da se javnosti predoči šta znači Zakon o regulisanju cijena i da privrednici bolje iskoriste slobodno formiranje cijena.

- Privrednike u Banjoj Luci najviše je zanimalo da li će Zakon o cijenama narušiti slobodno formiranje cijena. U Ministarstvu trgovine i turizma RS kazali su da će ovaj zakon privrednicima dati veća prava i da će biti usmjeren samo na kontrolu cijena u slučaju da dođe do poremećaja na tržištu - kazala je Šobot.

Ministarstvo je, prema obrazloženju Zakona dužno da interveniše ako dođe do znatnijih poremećaja cijena na tržištu pod uticajem elementarnih nepogoda, nestašice dobara, neočekivanog rasta ili monopolskog formiranja cijena.

Šobot je kazala da privrednici sve konkretne primjedbe i prijedloge mogu da dostave u Privrednu komoru RS u narednih desetak dana.

Osim u Banjoj Luci i Bijeljini, stručna rasprava o ovom zakonu u ponedjeljak će biti održana i u Sarajevu.

Zakonom je definisano da su privredni subjekti dužni da cijenu robe po kojoj se ona prodaje istaknu na vidno mjesto, da je formiraju putem kalkulacije i iskažu u domaćoj valuti, te da jedan proizvod može imati samo jednu cijenu. Kazne za pravna lica i preduzetnike koji ne ispoštuju ovu zakonsku odredbu su od 500 do 20.000 maraka.

Potrošači

U Udruženju potrošača kazali su da će Zakon o regulisanju cijena zaštiti potrošače koji više neće biti u tolikoj mjeri prepušteni na milost i nemilost tržišnih uslova. Ovaj zakon, smatra predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović, smanjiće manipulacije trgovaca cijenama, kao i zloupotrebe cijena u cilju maksimiziranja profita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana