Osporavanje Rafinerije nikome ne ide u prilog

Marina Čigoja
Osporavanje Rafinerije nikome ne ide u prilog

BANjALUKA - Ako na sjednici Savjeta ministara BiH bude osporeno produženje roka Rafineriji nafte Brod za ispunjavanje neophodnih standarda za dio njihovih proizvoda, srpski predstavnici u Parlamentu BiH tražiće da se takva odluka preispita, jer to nije u interesu nikoga u BiH.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjedavajući zajedničke Komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH Zoran Koprivica i dodao da "onaj ko želi razvoj RS i BiH i nova radna mjesta ne treba da bude za bilo kakvo uslovljavanje".

Odluka o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata važi do 30. juna ove godine, a izmjena i dopuna Odluke uskoro bi trebalo da se nađe pred ministrima.

- Brodskoj rafineriji treba omogućiti dodatni prelazni period, kada je riječ o kvalitetu goriva koje proizvodi, a radi se samo o određenim vrstama benzina koji su i u EU korišćeni do prošle godine - kazao je Koprivica.

On je istakao da je jasno da, s obzirom na ekonomsku situaciju u BiH, bez značajnog povećanja stranih ulaganja nema napretka.

- Ako je uslovljavanje imenovanjem direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, momenat koji treba staviti na jednu stranu, a rad Rafinerije nafte Brod na drugu, zaista ne znam da li u ovoj zemlji iko misli o životu, opstanku i reformama bez kojih jednostavno nema napretka - naglasio je Koprivica.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je da ako Savjet ministara BiH ne usvoji Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih goriva naftnih derivata, tržište goriva u BiH će se vjerovatno podijeliti, čime bi se vratili desetak godina unazad.

- Nedonošenjem predloženih izmjena i dopuna Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva postavila bi se dodatna administrativna barijera za funkcionisanje jedinog domaćeg proizvođača tečnih naftnih goriva, čime bi pozicija kompanija koje uvoze naftna goriva u BiH bila dodatno zaštićena. Osim toga ovo ne bi bio dobar primjer stranim investitorima koji u ovakvim situacijama očekuju podršku vlasti - kazao je Zirojević.

On je rekao da su u svim zemljama regiona uspostavljeni mehanizmi zaštite domaćih proizvođača naftnih goriva, što u BiH nije slučaj.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Dragan Kalabić ranije je rekao da ako ova odluka ne bude produžena, biće donesen propis na nivou Republike Srpske, kako bi bilo riješeno ovo pitanje.

Prijedlog

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Savjetu ministara BiH prijedlog da se na snagu stave novi standardi koji propisuju oštrije zahtjeve za kvalitet dizel goriva i bezolovnog benzina koje se stavlja u promet na tržište BiH. Savjetu ministara BiH predloženo je da produži prelazni period u kojem jedini domaći proizvođač tečnih naftnih goriva treba da modernizuje tehnološke linije za preradu sirove nafte i kvalitet naftnih derivata uskladi sa najoštrijim evropskim standardom kvaliteta, koji je u zemljama EU na snazi od početka prošle godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana