Osnovano preduzeće Južni tok Srbija

Glas Srpske
Osnovano preduzeće Južni tok Srbija

CUG - Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović i predstavnici ruskog "Gasproma" potpisali su juče u Švajcarskoj ugovor kojim je osnovano zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", javile su agencije.

Iz "Srbijagasa" su naveli da je ovo prvo preduzeće u nizu, koje je ruska kompanija osnovala sa učesnicima projekta "Južni tok".

- Preduzeće "Južni tok Srbija" djelatnost će obavljati prema srpskim zakonima, ali će imati sjedište u Švajcarskoj, a nijedna važnija odluka u okviru tog preduzeća neće moći da bude donijeta preglasavanjem - kazali su ranije u "Srbijagasu".

Kako je najavljeno, "Srbijagas" će imati 49 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću, a kompanija "Gasprom" imaće većinski udio od 51 odsto.

Gasovod kroz Srbiju, ukupne veličine od oko 450 kilometara, trebalo bi da bude izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, a vrijednost izgradnje trase kroz Srbiju procjenjuje se na 700 miliona evra. Završetak studije izvodljivosti za izgradnju cjelokupnog gasovoda planiran je do 30. juna 2010. godine.

- Kapacitet gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju iznosiće od 36 do 41 milijardu kubnih metara gasa godišnje, što će omogućiti da Srbija ima godišnji prihod od tranzitnih taksi u iznosu od oko pola milijarde evra - navedeno je iz "Srbijagasa".

Ulazna tačka gasovoda u Srbiju biće na bugarsko-srpskoj granici, glavno čvorište kod Beograda, izlazna tačka na srpsko-mađarskoj granici, a dogovoreno je i da jedan krak gasovoda ide do Republike Srpske.

Planirano je da se izgradnja gasovoda kroz Srbiju obavlja kroz projektno finansiranje i kreditno zaduženje zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i "Gasproma".

Projekat izgradnje gasovoda "Južni tok" obuhvata transport ruskog prirodnog gasa, od ruske luke Novorosijsk, preko dna Crnog mora do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske do Austrije i Italije.

Sporazum

Osnovni uslovi za sporazum o saradnji, koji definiše izgradnju dijela gasovoda "Južni tok" i tranzit prirodnog gasa preko Srbije, potpisali su 24. decembra prošle godine u Moskvi predsjednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i Dušan Bajatović. Osim tog dokumenta, u sklopu srpsko-ruskog energetskog aranžmana, prodato je i 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra, a potpisan je i dokument o izgradnji podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana