Osnivanje banke koči zakonska regulativa BiH

Marina Čigoja
Osnivanje banke koči zakonska regulativa BiH

BANjA LUKA - Poštanska banka u Republici Srpskoj još nije osnovana, prije svega, zato što postojeću zakonsku regulativu u BiH u toj oblasti treba mijenjati.

Prema riječima portparola Ministarstva saobraćaja i veza RS Radmile Kocić, potrebno je izmijeniti Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH.

- Dvjema odredbama je regulisana obaveza banaka da ispune uslov "privatno vlasništvo od najmanje 90 odsto za apliciranje u članstvu za osiguranje depozita", a "Pošte Srpske" u svojoj strukturi kapitala nemaju većinski privatni kapital. Ministarstvo finansija RS je pokrenulo inicijativu izmjene tog zakona, jer je takav uslov štetan za cijelu BiH, i ne postoji ni u zakonima o osiguranju depozita u bankama susjednih zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije - istakla je Kocićeva.

"Pošte Srpske" su u junu 2008. godine na 15. redovnoj skupštini akcionara donijele odluku o usvajanju Elaborata o osnivanju Post banke.

- Za suosnivača Post banke postoji više zainteresovanih subjekata, ali nije odlučeno ko će i sa kolikim procentom učešća u osnivačkom kapitalu biti zvanični suosnivač - kazala je Kocićeva.

Osnivanje Post banke bi imalo veliki značaj za "Pošte Srpske", Republiku Srpsku i njene građane. Navedeni projekat bi doprinio povećanju prihoda i smanjenju rashoda, odnosno povećanju profitabilnosti "Pošta Srpske" i Post banke, sa trendom rasta profitabilnosti najmanje u narednih pet godina. "Pošte Srpske" bi znatno bolje iskoristile već postojeće infrastrukturne i kadrovske potencijale, a građani bi širom RS dobili pouzdanog partnera za sve bankarske usluge. RS bi dobila banku sa većinskim državnim kapitalom pa bi novac ostajao u Republici Srpskoj.

Krivokuća

Direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća ranije je izjavila da je ovo pravi momenat za osnivanje Post banke, i da bi "Pošte Srpske" i Vlada RS trebalo da inteziviraju realizaciju projekta, kako bi on što prije zaživio.

- Mi smo spremni za ovaj projekat, i u zavisnosti od intenziviranja aktivnosti Vlade RS i njene zainteresovanosti, te poštovanjem zakonske procedure kod osnivanja, on bi se mogao okončati krajem 2009. godine - rekla je Krivokuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana