Osmisliti mjere za borbu protiv krize

Glas Srpske
Osmisliti mjere za borbu protiv krize

KOPAONIK - Na Kopaoniku je juče počeo najveći ekonomski skup u Srbiji pod nazivom "Biznis forum", kojem prisustvuje i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, prenosi Srna.

Predsjednik Srbije Boris Tadić otvorio je Forum posvećen rastu privredne aktivnosti u uslovima globalne recesije.

Dodik je ocijenio da zemlje jugoistočne Evrope treba da osmisle mjere za borbu protiv krize, vodeći računa prije svega o svojim interesima.

- Vidim da veliki svijet i velike zemlje gledaju sami sebe. Ne osvrću se ili se minimalno osvrću prema nama. Zato naše mjere moraju da budu efikasne, brze i samo naše - rekao je
Dodik. Naglasio je da "krivci" za ekonomsku krizu nisu u regionu jugoistočne Evrope i da je kriza nastala na drugom mjestu, "a nama isporučena kao nešto čime treba da se bavimo".

- Možemo biti krivci ako ne preduzmemo dovoljno efikasne mjere koje će samo za nas biti odbrana od te globalne krize - rekao je on. Dodik se založio za uspostavljanje jedinstvenog tržišta Srpske i Srbije, da bi se lakše prevazišli negativni efekti svjetske finansijske krize. Upozorio je da ne treba dati prostora spekulantima, niti dozvoliti nastavak deregulacije tržišta, jer je to proces koji ekonomiju gura unazad.

Tadić je istakao da je "najveća posljedica krize strah koji vlada među ljudima po pitanju radnih mjesta, ali i liječenja".

- Sprega kriminala, privrede, pravosuđa i politike, koja je stvorena u prošloj deceniji, mora da se raskine da bi Srbija imala šansu u budućnosti. Garancije te budućnosti su u ekonomskim i društvenim reformama, koje treba da sprovedemo - rekao je Tadić. Obraćajući se ekonomistima koji učestvuju na savjetovanju, Tadić je rekao da se od njih očekuju inovativna rješenja, jer se dosadašnjim ekonomskim ideologijama kriza ne može prevazići.

Tadić je ocijenio da je u ovoj godini neophodno napraviti "veliki rez" i da je ekonomska situacija u Srbiji teška.

U radu skupa, koji mnogi stručnjaci porede sa konferencijom u Davosu, učestvuju srpski ministri, guverner NBS Radovan Jelašić i članovi vladinog Ekonomskog savjeta. Među učesnicima su i generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko, direktori "Ist Pointa" Zoran Drakulić, "MK Grupe" Miodrag Kostić i "Delta holdinga" Miroslav Mišković, a najavljen je i predsjednik Upravnog odbora NIS-a Dmitrij Mališev. Na skup su pozvani i strani investitori.

Tema foruma koji traje do četvrtka, 5. marta, je "Rast u uslovima globalne recesije i finansijske krize: (ne)konvencionalne inicijative", a organizatori su Savez ekonomista i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

MMF

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je država spremna da sa 40 milijardi dinara garancija pomogne bankama da se izbore sa očekivanim novim talasom udara ekonomske krize zbog nelikvidnosti privrede. Cvetković je izjavio da će poslije dolaska misije MMF-a u Srbiju polovinom marta biti dogovoren klasičan stend-baj aranžman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana