Osiguravanjem depozita do povjerenja građana

Glas Srpske
Osiguravanjem depozita do povjerenja građana

BANjA LUKA - Stend-baj aranžman od 50 miliona evra, koji trenutno razmatra Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)za Agenciju za osiguranje depozita BiH, trebalo bi da poveća limit osiguranja depozita čime bi se povjerenje građana u banke još više učvrstilo.

Ovo je za "Glas Srpske" istakao direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić. Dodao je da bi odobravanje ovog zajma značilo dodatno osnaživanje Fonda za osiguranje depozita i brže približavanje evropskom standardu limita osiguranja.

- Agencija očekuje da će se sa velikom vjerovatnoćom ovaj aranžman pozitivno riješiti, a time bi se pojačala materijalna osnovica Fonda za osiguranje depozita i povećao limit osiguranja čime bi se povjerenje građana u banke još više učvrstilo - kazao je Nevjestić.

Napomenuo je da je trenutni limit osiguranja depozita u BiH utvrđen krajem decembra i iznosi 20.000 maraka, a ovim zajmom Agencija bi bila u mogućnosti da limit uveća na 50.000 maraka.

EBRD je ocijenio da su depoziti građana ključni izvor finansiranja bankarskog sistema, te da dobro funkcionisanje šeme osiguranja depozita predstavlja važan faktor finansijske infrastrukture neke zemlje koji doprinosi jačanju povjerenja u finansijski sistem.

Nevjestić kaže da je štednja građana i te kako značajna stavka u funkcionisanju bankarskog sektora.

- Samim činom poklanjanja povjerenja stanovništva u banke, one dolaze do značajnih sredstava neophodnih za nesmetano funkcionisanje cjelokupnog privrednog života BiH - rekao je Nevjestić.

Agenciji bi bilo dozvoljeno da povuče sredstva iz kreditne linije EBRD pod određenim, prethodno dogovorenim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana